Het Grote Poetsboek

Het Grote Poetsboek Saturday May 14, 2016

Eerlijk gezegd heb ik er een hekel aan. Poetsen. Gewoon omdat ik vind dat je zoveel meer leuke dingen kunt doen met je tijd. Ik vind het huis ook niet heel snel vies. Gelukkig maar, want met drie kinderen kun je een clean en strak ingericht huis wel vergeten.

Diet Groothuis schreef Het Grote Poetsboek. Met lichte tegenzin begon ik er in te lezen. Ik verwachtte allerlei (duurzame) schoonmaaktips. Een soort verzamelwerk van oma’s natuurlijke poetswondertjes. Dat bleek niet te kloppen. Het boek staat vol met korte columns, die Diet schreef voor Trouw. Ze zijn echt onwijs leuk om te lezen en eerlijk gezegd heb ik er nog geen seconde zin in schoonmaken van gekregen. Gelukkig maar, dat zou zo buiten mijn comfort zone zijn.

Luxaflex schoonmaken

Bij de inhoudsopgave zie ik ‘luxaflex’ staan. Hup, direct naar pagina 58 dus. Want een cadeautje van de vorige bewoners van dit huis is de luxaflex in de keuken. Heel veel. En heel vies en smoezelig. Een drama om schoon te maken. Maar Diet heeft hier vast een oplossing voor en dus blader ik hoopvol naar pagina 58.

Helaas voor mij erkent Diet – op komische wijze – dat ze er zelf geen goed aan heeft gedaan om luxaflex in de keuken te nemen. Want ja, dat is een hel om schoon te maken. Tenzij je demontabele luxaflex hebt, die kun je nog in bad leggen. Maar die hebben Diet en ik dus niet.

review grote poetsboek

Toch best heel veel schoonmaaktips

In eerste instantie ben ik er nog van overtuigd dat Diet vooral heel lekker kan schrijven en ik rustig achterover kan gaan leunen met een kopje thee en heel veel koekjes. Tot ik ontdek dat Diet al schrijvende en grapjes makend eigenlijk al best heel veel tips heeft meegegeven. Alleen zijn ze verpakt in luchtige verhaaltjes die over simpele dagelijkse dingen gaan (en zo zegt ze zelf ‘die zijn al ingewikkeld genoeg’). Nadat ik heel ontspannen wat heb zitten lezen kom ik bij artikelen zoals ‘poetsgerei, wat heb je nodig’ en het derde deel heet zelfs heel onomwonden ‘ten aanval’.

Groen en duurzaam schoonmaken

Hoewel het boek niet per se gaat over duurzaam schoonmaken is Diet heel praktisch. Waar het op neer komt is dat je met (baking) soda, groene zeep, azijn en water onwijs veel kunt doen. Zelfs je bloemen schijnen langer te blijven leven als je er een heel klein beetje soda bij in doet.

Uiteindelijk zul je de handen uit de mouwen moeten steken. Ook als je zogenaamde wondermiddeltjes denkt te hebben gekocht.

Laks schoonmaken, fanatiek schoonmaken, de factor kinderen en snelpoetsen

In elk onderdeel komen de subkopjes weer terug. Ik vind ze vooral heel humoristisch. Maar goed. Genoeg gekletst. Ik moet maar eens aan de slag geloof ik.

review grote poetsboek

Het Grote Poetsboek kopen

Het boek is te verkrijgen als paperback of ebook bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel, dat je zelf mag kiezen.

Rode wijn vlekken verwijderen

Dit filmpje leek me het meest relevant. Heb je liever een andere schoonmaaktip van Diet, dan kun je die hier bekijken.

review grote poetsboek
review grote poetsboek

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies