Houten speelgoed

Houten speelgoed Thursday December 15, 2016

Speelgoed komt in deze tijd van het jaar bijna onvermijdelijk je huis in. En niet eentje, maar waarschijnlijk wel meer. Heb je ook zo’n voorliefde voor houten speelgoed? Dan zijn er een paar dingen waar je extra op kunt letten.

Hoe duurzaam houten speelgoed is varieert. Want al heeft houten speelgoed een super duurzaam imago, dat is het niet altijd. Ook is houten speelgoed niet per definitie gevrijwaard van schadelijke stoffen. Zeker geverfd speelgoed is een risico omdat kinderen speelgoed vaker in hun mond doen en soms zelfs op kauwen.

Als goed voorbeeld is deze blokkentrein met vier treinstellen een aardige. Deze houten blokkentrein is van Waschbaer.
veilig houten speelgoed voor kinderen

Bewerkt met biologische lijnolie

Hoewel de textuur van het hout goed te zien is, is het hout wel bewerkt. Het voelt ook echt een beetje zacht aan, alsof het een zachte stof is. Een lak is niet altijd gunstig en daarom is olie een heel vriendelijke oplossing, zeker als het biologische lijnolie is.

Uitdaging voor de motoriek

Het stapelen is voor de allerkleinsten best een uitdaging voor de oog-handcoördinatie, maar ze leren ook al vrij vlot om de trein zelf op te bouwen. Zo vraagt het vasthouden van een cirkel een andere motorische greep, dan van een staafje of de greep die nodig is om de trein voort te slepen.

Voelen

Sensorisch spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Laat ze kennis maken met verschillende materialen en texturen. Hout voelt fijn aan en is stevig. Maar de vormen zijn ook allemaal verschillend.

Creatief spelen

De trein heeft hier al veel vormen gehad. En eerlijk gezegd ligt hij ook gewoon heel veel uit elkaar. Vervolgens wordt hij steeds in een andere vorm weer opgebouwd. Met veel voorstellingsvermogen rijdt de trein vervolgens van station naar station.

Houtsoort

Probeer te kijken of je kunt achterhalen van wat voor hout het speelgoed gemaakt is. Alleen een CE-keurmerk zegt helaas niet zoveel. Zo kun je checken of het verantwoord hout is.

veilig houten speelgoed voor kinderen

Houten speelgoed met lak

Er is ook houten babyspeelgoed dat wel gelakt is en toch de stempel ‘natuurlijk speelgoed’ kan krijgen. Als je zelf speelgoed koopt is dat het makkelijkst te doen door te kijken of er inderdaad een keurmerk of ingrediëntenlijst beschikbaar is. Verder kun je lak op waterbasis (dat heeft dan in elk geval de voorkeur) herkennen doordat je de houtnerven ook nog kunt zien. Waterlak is namelijk niet volledig dekkend.


veilig houten speelgoed voor kinderen

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies