Eindelijk heb ik ook ervaring met bijenwasdoeken van Bee’s wrap

Eindelijk heb ik ook ervaring met bijenwasdoeken van Bee’s wrap Friday January 1, 2016

Mijn bijenwasdoeken top 3! In ons huishouden probeer ik zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken. De keukenkastjes staan dus vol met bakjes van roestvrijstaal en bamboe bekers en borden. Inmiddels heb ik ook bijenwasdoeken aan de collectie toe kunnen voegen en er al wat ervaring mee opgedaan.

Plastic vershoudfolie was me al een tijdje een doorn in het oog. Meters plastic, plastic afval wat in onze regio nog niet gescheiden wordt en plastic waar etenswaren in bewaard worden; allemaal redenen om vershoudfolie links te laten liggen. Vaak stop ik etenswaren dan ook in roestvrijstalen bakjes voordat ik het in de koelkast zet. Maar met een kleine koelkast is dat dus snel vol. Daarom liggen er nu drie bijenwasdoeken in de keukenkastjes.

Wat is bijenwasdoek?

Bijenwasdoeken zijn gemaakt van katoen, maar voelen iets steviger aan omdat ze stijf staan van de bijenwas (en jojoba olie en boomhars). Je vouwt het makkelijk om een product heen waarna het net als vershoudfolie blijft plakken. Ik heb de bijenwasdoeken van Bee’s wrap besteld via Greenjump.

Geur en gevoel

Als je de bijenwasdoeken voor het eerst uitpakt ruiken ze naar bijenwas. Ik vind het een heerlijke geur, dus no problemo. Als je ze eenmaal in gebruik hebt is de geur ook eigenlijk wel weg. Bij bijenwasdoek denk je misschien aan een heel vette theedoek, maar dat is niet zo. Het heeft net genoeg plakfactor, maar dat geldt niet zozeer voor je handen of vingers.

ervaring-met-bijenwasdoek

Bijenwasdoeken schoonmaken

Schoonmaken is vrij simpel. Je houdt de doek onder de koude kraan en maakt het zo schoon. Bijenwasdoek absorbeert geen vuil, dus je veegt troepjes er zo af. Als je hem onder een hete kraan zou houden is de bijenwas er zo af en houd je alleen een doek over, dat is nou net niet de bedoeling. Vervolgens rol of vouw je de doek op en bewaar je hem in je keukenkastje. Je kunt de bijenwasdoek ongeveer tien maanden gebruiken voor je toe bent aan een nieuwe.

Duur?

De aanschafprijs is in vergelijking met een rolletje vershoudfolie uit de supermarkt best hoog. Maar je bespaart er ook echt heel veel plastic afval mee. Je bespaart niet alleen op de vershoudfolie die je anders zou kopen in de winkel, je bespaart ook boterhamzakjes (de wrap kan ook makkelijk mee om een broodje) en het is ideaal als je verse kaas gaat kopen en zelf je verpakking mee brengt.

Mijn 3 favoriete toepassingen

1. Om de kaas! Veruit het meest ideale materiaal dat ik ooit in huis heb gehad om kaas mee te verpakken.

2. Aangesneden groente. Wij eten niet altijd direct een hele spitskool op, dan is het ideaal om de kool af te dekken met een bijenwasdoek.

3. Bereid eten. Wil je ‘s ochtends alvast wat wraps maken of heb je verse broodjes gemaakt? Dan houd je het lekker vers in een bijenwasdoek (niet al te heet erin verpakken in verband met de bijenwas).

ervaring-met-bijenwasdoek

Biologisch afbreekbare vershoudfolie

Klinkt bijenwasdoek toch niet als iets voor jou? Dan is er nog een middenweg, namelijk biologisch afbreekbare vershoudfolie dat geen ftalaten bevat. Je hebt dan wel de voordelen van weggooien na gebruik.

Ik had inmiddels ook al biologisch afbreekbare vershoudfolie ontdekt bij GreenPicnic. Het is een Oxo-Biologisch afbreekbare vershoud- en magnetronfolie. Dus wordt het door zonlicht en warmte afgebroken. De folie is doorzichtig en zelfklevende, geschikt om alle soorten voedingsmiddelen in te verpakken en kan ook worden gebruikt om voedingsmiddelen op te warmen of te ontdooien in de magnetron (wie gebruikt hem nog, maar als je het doet prik in dat geval gaatjes in het folie). De folie is niet geschikt voor in de oven of grill. Dit vershoud- en magnetronfolie van polyethyleen is oxo-biologisch afbreekbaar, bevat geen ftalaten of bisfenol A.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies