Zelf bijenwasdoek maken (Bee’s Wrap / kaasdoek)

Zelf bijenwasdoek maken (Bee’s Wrap / kaasdoek) Thursday January 28, 2016

Afval, we hebben er teveel van en dus gaan we op zoek naar manieren om de vuilnisemmer minder snel vol te krijgen! Er zijn talloze producten te koop om kaas en etenswaren te bewaren en mee te nemen, maar wat is er nou leuker dan om het zelf te kunnen maken!

Femke legt je uit hoe je makkelijk een bijenwasdoek kan maken voor het bewaren van je blok kaas. Maar je kan er ook je broodje in meenemen, eten in bewaren, of borden en
schalen mee afdekken in de koelkast (geen vlees of rauwe vis!). Het idee komt uit het boek van Emily Jane, ‘Leven zonder afval’, een inspirerend boekje over hoe je zelf je vuilnis kan verminderen.

zelf bijenwasdoek maken zo ziet resultaat eruit

Wat heb je nodig voor 1 bijenwasdoek?

– een katoenen doek van ongeveer 35×40 cm, gewassen. De doek moet niet groter zijn dan je ovenplaat
– een kartelschaar, als je de doek daarmee knipt rafelt de stof niet zo snel
– 10 ml pure jojoba olie
– 15 gram bijenwas
– oven
– pannetje
– kwastje (liefst met haar in plaats van siliconen) (dit kwastje kan je later niet meer voor wat anders gebruiken)
– dik glazen potje (het is zonde om een glazen maatbeker te gebruiken omdat de bijenwas
kan aankoeken en je dat er moeilijk van af krijgt)

zelf bijenwasdoek maken

Hoe maak je een bijenwasdoek?

– verwarm de oven voor op 80-100 graden, haal de bakplaat er uit en doe er bakpapier op
– strijk de doek en leg die op de bakplaat
– verwarm de bijenwas langzaam in het potje au bain marie op het fornuis (dus het potje gaat in een pannetje met warm water)
– als het gesmolten is voeg je de jojoba olie toe en roer je het goed
– leg ondertussen de doek een paar minuten in de oven (op de plaat uiteraard), niet te lang, maar hij moet wel goed warm zijn anders stolt de bijenwas als je die erop smeert
– haal de plaat met de doek uit de oven en strijk de gesmolten was en olie over de doek, hij moet overal ingesmeerd zijn. Lukt dit niet, dan is de doek te koud en doe je hem even terug in de oven.
– doe de ingesmeerde doek weer een paar minuten in de oven
– als je hem er weer uit haalt draai je hem om en smeer je de ‘achterkant’ ook in
– wederom een minuutje in de oven
– nu is hij klaar en moet hij in 1x van het bakpapier komen, dan is hij goed ingevet
– De doek moet even drogen, dat kan je het beste doen door hem vast te houden maar je
kan hem ook over een wasrekje hangen. De was kan dan wel wat afgeven aan het wasrek maar dat krijg je er vaak wel weer goed af met een schuursponsje.

En zo maak je de bijenwasdoek schoon

De doek kan je gewoon afspoelen met lauw water. Zeker niet te warm want dan smelt je de bijenwas. Daarna kan je hem gewoon laten drogen (uiteraard ook niet op een hete
verwarming).

zo kaas vers houden in doek

Je kan de doek ongeveer 10 maanden gebruiken en daarna is vaak de bijenwas ‘op en dun’. Mocht je hem in je tas willen meenemen dan is het handig om een andere schone doek om het pakketje te doen zodat er geen stofjes gaan plakken aan de doek.

Over Gezond met Femke

Ik ben Femke, getrouwd, moeder van 2 dochters, woonachtig tussen de Friese weilanden en natuurvoedingsadviseur. Ik geef persoonlijk advies op het gebied van gezonde voeding, leefstijl en supplementen. Daarnaast probeer ik bewustwording te creëren over het gebruik van plastic en andere schadelijke producten die we dagelijks gebruiken, zoals in verzorgingsproducten. Ook geef ik lezingen en workshops op bij voorbeeld scholen, sportclubs of gewoon voor geïnteresseerden. Op mijn website kan je meer over mij lezen en op mijn Facebook pagina post ik regelmatig lekkere recepten, nieuwsfeitjes of interessante links en weetjes!

Femke schreef eerder op ecomama.nl artikelen over zelf hoestdrank maken, tips om minder plastic te gebruiken en hoe je zelf mueslirepen kunt maken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies