Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen Monday June 4, 2018

Esther las het boek ‘hoogsensitieve kinderen’ van haar naamgenoot Esther Bergsma.

Hoogsensitieve kinderen (hsk) zijn gevoelig voor prikkels en verwerken die op een intense manier. Het komt meer voor dan je zou denken: ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig. Meestal denken we bij prikkels aan informatie die via de zintuigen binnenkomt: geluiden, geuren, dingen die je voelt bijvoorbeeld. Maar ook emoties zijn prikkels. En nieuwe situaties en sociale gebeurtenissen.

Hsk krijgen ontzettend veel informatie te verwerken. Tel daarbij op dat ze een zeer grote drang hebben om alles in één keer goed te doen, en je kunt je voorstellen dat er regelmatig kortsluiting optreedt. In dat geval kan een kind een woedeaanval krijgen ‘om niets’. Voor ouders is het vaak lastig om erachter te komen wat er nou precies aan de hand is, waar een kind zo heftig op reageert.

Esther Bergsma

Het boek van Esther Bergsma geeft ontzettend veel informatie over hoogsensitiviteit. Ze is expert op het gebied van hoogsensitiviteit (in 2017 was ze HSP-professional van het jaar) en registercounsellor. Daardoor heeft ze niet alleen studie gedaan naar hooggevoeligheid, maar heeft ze ook veel praktische ervaring. Ze deelt haar expertise graag binnen de gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven en doet onderzoek naar hooggevoeligheid.

Esther onderzocht meer dan 700 hoogsensitieve kinderen. Daaruit kwam een duidelijk overzicht van kenmerken die veel kinderen hebben en uitdagingen waar hsk en hun ouders voor staan. Dat helpt ontzettend als je te maken hebt met een hsk. Het helpt je om te begrijpen waar je kind tegenaan loopt, waar het last van kan hebben. Het zorgt dat je een beetje door de ogen van je kind leert kijken.

Helpen

Daarnaast geeft het inzicht in waar je kind extra hulp bij kan gebruiken. Hsk willen dingen heel graag in één keer goed doen, dus hebben vrijwel altijd last van faalangst. Het is fijn om te weten hoe je daarmee om kunt gaan. Ook hebben ze veel moeite met nieuwe situaties en omgevingen (ze raken er snel door overweldigd), maar je gunt ze ook nieuwe ervaringen. Handig om vooraf te kunnen bepalen hoe je de situatie zo goed mogelijk kunt aanpassen aan je kind, zodat het minder overweldigend wordt.

En wat te doen bij een woedeaanval ‘om niets’ (60% van de hsk heeft last van woedeaanvallen)? Moet je dat maar door de vingers zien omdat je kind nu eenmaal overprikkeld is? Of wat als je kind maar heel weinig verschillende dingen wil eten omdat hij zo gevoelig is voor smaken en texturen? Hoe ga je om met een kind dat eindeloos aandacht vraagt omdat het zich veilig wil voelen? Er is een apart hoofdstuk over lastige opvoedsituaties waarin handvatten worden aangereikt.

Het boek hoogsensitieve kinderen is mooi uitgegeven en door de zware kwaliteit papier ligt het fijn in de hand. De tekst wordt ondersteund door illustraties en grafieken in kleur. Daardoor is het wel aan de prijs (€ 24,95. Ook beschikbaar voor Kobo Plus voor € 14,95).

Aanrader!

Al met al vind ik het een erg mooi en leerzaam boek. Het is beknopt en heel duidelijk geschreven. Niet alleen staan er op een overzichtelijke manier veel feiten in, maar ook per thema veel praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Ik vond zelf de herkenning heel erg fijn (oooh, is dit typisch iets voor een hsk!) en het zorgde ervoor dat ik meer begrip kreeg voor het gedrag van mijn dochter. Ik denk dat het ook zal helpen om haar beleving nog serieuzer te nemen en situaties van tevoren te leren inschatten. Het is erg goed als je kinderen helpt door hun emoties en ervaringen te verwoorden, en daar kan dit boek zeker ook bij ondersteunen.

Over gastblogster Esther

Esther Dekker (1979) woont in de prachtige Hanzestad Kampen. Ze is taalwetenschapper, logopedist en moeder van vijf kinderen. Ze heeft altijd iets te haken, iets te breien en iets te lezen.

Eerder las Esther al ‘Van achter het behang tot over je oren‘, Ferm en ‘Temperamentvolle kinderen‘.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies