Ontspullen, Linda leest zich helemaal in

Ontspullen, Linda leest zich helemaal in Sunday April 24, 2016

Minimalistisch leven ligt natuurlijk heel dicht bij bewust en duurzaam leven. Linda leest dan ook alles wat los en vast zit over ontspullen. Nu is het boek met de toepasselijke cover en titel ‘ontspullen’ aan de beurt.

Na alle aandacht voor minimalisme, opruimgoeroe Marie Kondo en inspirerende blogposts over minder spullen in huis kwam het boek Ontspullen van journalist James Wallman op het juiste moment.

In tegenstelling tot wat ik had verwacht, is dit boek niet van voor tot achter een handleiding om te leren hoe je zelf moet ‘onstpullen’. Het grootste deel van het boek vertelt over de situatie waarin we nu leven. Dat het hebben van spullen (lees: vooral dure spullen) ons in de afgelopen decennia het gevoel van status gaf. Het materialisme vierde hoogtij, en daarmee de opkomst van de wegwerp maatschappij. En dat dat niet best is voor het milieu, weten we allemaal.

Er worden in het boek veel anekdotes verteld over mensen die niet langer op deze manier wilden en willen leven. Er komen veel (voor mij) bekende namen langs. Zoals Ryan Nicodemus van The Minimalists en Courtney Carver van Project 333. Verhalen waar Wallman wel kanttekeningen bij plaatst. Moeten we willen leven met een bepaald aantal spullen, in een hutje op de hei en zonder moderne voorzieningen? Of gaat dat te ver?

Hij geeft aan dat we altijd spullen nodig zullen hebben. En dat is prima. Belangrijker is het dat we goed nadenken over wat we aanschaffen. Heb je het echt nodig, voegt het iets toe in je leven en wat is de herkomst van deze spullen?

Verder gaat Wallman in op het verzamelen van ervaringen, in plaats van spullen. Mensen die de nadruk leggen op het doen van dingen in plaats van het verzamelen van spullen noemt hij ‘experientialisten’. En ik kan me daar in vinden. Niet voor niets is een favoriete quote ‘Collect moments, not things‘. Tijd met familie en vrienden besteden in plaats van het kopen van de zoveelste gadget voelt vaak veel beter.

Kinderen onthouden later de dingen die ze gedaan hebben met hun ouders, opa, oma en klasgenootjes veel meer dan al het speelgoed wat ze ooit hadden.

ontspullen opruimgoere james wallman

Het laatste hoofdstuk besteedt Wallman aan een korte handleiding om zelf experimentalist te worden en tips om je geld slimmer uit te geven.

Als je een boek verwacht met een ‘how-to’ om een opgeruimd huis te krijgen is dit niet het boek wat je zoekt. Maar wil je meer weten van de psychologie achter het materialisme, aangevuld met leuke en leerzame anekdotes van mensen die hun materialistische leven achter zich hebben gelaten, is dit het boek voor jou. Het is best een stevig boek en om hem helemaal uit te lezen heb je misschien wel wat discipline nodig. Dat komt je dan weer van pas bij het opruimen…

Gastblogster Linda

Ik ben Linda getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda werd bijna wereldberoemd door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen tijdens Project Kledingstop. Daarmee is ze zelf een echte bewuste en minimalistische fashionista geworden. In haar blogs schrijft ze over eerlijke mode, anders omgaan met kleding kopen en deelt ze haar vragen én gouden tips op het gebied van mode. Ze is ook nog eens gek op lekker koken.

Het Ontspullen boek kopen

Het boek is te verkrijgen als paperback of ebook bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel dat je zelf mag kiezen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies