Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen Thursday June 16, 2016

Esther las het boek van Eva Bronsveld over temperamentvolle kinderen en deelt een aantal praktische tips voor ouders.

Opvoeden is niet makkelijk, en al helemaal niet als je en temperamentvol kind hebt. Sommige kinderen zijn meegaand en gewillig als je ze een bepaalde kant op wilt hebben. Andere kinderen hebben uitgebreide voorbereiding nodig en protesteren dan nog luidkeels. Dat is niet erg (nou ja, soms een beetje lastig, maar kinderen met pit zijn minstens zo leuk als de meegaande exemplaren), maar levert regelmatig stress en onbegrip op. Stress als je bijvoorbeeld na de boodschappen een winkel uit wilt, je kind niet mee komt en het uitloopt op een krijspartij (en als het aan het eind van de middag plaatsvindt, zou het zomaar kunnen dat je het liefst mee zou gaan huilen met je kind).

review boek eva bronsveld temperamentvolle kinderen tips

Wat hebben ouders van temperamentvolle kinderen nodig?

In de eerste plaats denk ik geruststelling. Dat iemand uitlegt dat je kind en jij niet raar zijn of iets heel erg fout doen, maar dat er nu eenmaal temperamentvolle kinderen bestaan. In de tweede plaats wat uitleg over hoe dat dan werkt: waarom doet je kind in vredesnaam zo… (vul maar in: dwars, koppig, vurig, luidkeels, etc.), waarom kan het niet eens een keer gewoon gezeglijk zijn en meteen doen wat jij graag wilt? In de derde plaats is het fijn om er iets tegenover te zien: koppig betekent vaak ook wilskrachtig, een ‘dwars’ kind heeft vaak veel doorzettingsvermogen, luidkeels heeft vaak te maken met veel passie. Het helpt om de positieve kant ervan te leren zien. En als je je kind dan beter begrijpt, helpt het om praktische tips te krijgen om situaties zo in te richten dat een temperamentvol kind (en jij als ouder) zo weinig mogelijk last hebben van de dingen die het leven ingewikkeld kunnen maken.

Het boek ‘temperamentvolle kinderen’

En dat vind je allemaal in het boek ‘Temperamentvolle kinderen’ van Eva Bronsveld. Troost, geruststelling, aanmoediging en heel veel ervaringsverhalen en praktische handvatten.

‘Temperamentvol’ is niet een nieuw labeltje dat je op je kind kunt plakken, het gaat eigenlijk om een ‘verzameling eigenschappen die veel ouders in hun kind herkennen, maar waarbij kinderen kunnen verschillen in de mate waarin ze een bepaalde eigenschap bezitten.’ ‘Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen die een sterke eigen wil hebben’ (p. 10), schrijft Eva. En die eigenschappen botsen wel eens met elkaar: een kind dat de dingen intens beleeft, heeft behoefte aan weinig prikkels. Dan is het lastig als je tegelijk opmerkzaam bent. En als je grote behoefte hebt aan controle, maar ondertussen ook heel graag wilt voldoen aan de verwachtingen die anderen van je hebben, raak je ook in een conflict. Aan jou als ouders de taak om die knoop te ontwarren en te ontdekken waar je kind behoefte aan heeft. En als je kind zelf niet eens goed weet wat het wil, dan is het voor jou als ouder nog lastiger om dat uit te vinden.

Praktische tips van Eva

Een heel hoofdstuk is gewijd aan situaties die extra lastig zijn voor temperamentvolle kinderen: eten, opruimen, school, feestjes en bezoek, Sinterklaas, etcetera. Voor alle situaties wordt uitgelegd wat het nou zo lastig maakt voor een temperamentvol kind, en hoe je dit zo goed mogelijk kunt ondervangen. Genoeg om over na te denken, genoeg om mee aan de slag te gaan. Als je je kind herkent als temperamentvol, zou ik het boek dan ook zeker aanraden. Zelf heb ik meerdere pittige kinderen (en ja, ik herkende ook wel wat voor mezelf in de dingen die beschreven worden…) en een paar tips ben ik meteen gaan toepassen. En ik merk dat vooral mijn dochter van vier die de laatste weken dagelijks meerdere boze buien had, rustiger is geworden. En af en toe (ik geef toe, het klinkt een beetje vaaaaag) kan ze nu haar ‘zachte gevoel’ weergeven, in plaats van in een boze bui te exploderen. Dan vraag ik haar wat er aan de hand is en barst ze in huilen uit in plaats van woedend te reageren. Gek, dat je daar blij mee kunt zijn!

Een paar tips die mij opvielen in het boek:
– Zorg dat je altijd wat water bij je hebt. Als een temperamentvol kind dorst heeft, kan hij daar veel last van hebben. En dat kan zich uiten in dwars gedrag.

– Realiseer je dat er veel overgangen zijn, van slapen naar wakker worden, van je pyjama naar je kleren, het weer dat verandert, opgehaald worden bij een vriendje. Vaak realiseer jij je niet dat het om een overgang gaat, maar je kind kan er wel degelijk last van hebben.

– Je kind heeft veel behoefte aan verbinding. Maak daar gebruik van, bijvoorbeeld door samen te werken (in plaats van jouw doelen en wensen tegenover de zijne te zetten). Er staan veel goede tips in het boek om beter te leren samenwerken (ook fijn voor niet-temperamentvolle kinderen)!

– Als je kind in een driftbui zit, is de enige prioriteit: rustig worden. De rest komt later.

– Zorg goed voor jezelf, een temperamentvol kind opvoeden kost bakken energie.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd of jij eenzelfde ervaring hebt als ik, dat je denkt: “Hè, je beschrijft precies mijn kind!” Wat herken je, en doen jullie zelf al dingen die bij temperamentvolle kinderen passen?

Het boek ‘temperamentvolle kinderen’ kopen

Het boek is te verkrijgen bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel, dat je zelf mag kiezen.

Eerder las Esther al een ander boek waar Eva Bronsveld aan mee werkte ‘Van achter het behang tot over je oren‘.

Over Esther

Esther Dekker (1979) woont in de prachtige Hanzestad Kampen. Ze is taalwetenschapper, logopedist en moeder van vijf kinderen. Ze heeft altijd iets te haken, iets te breien en iets te lezen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies