Van achter het behang tot over je oren – handboek voor relaxed opvoeden

Van achter het behang tot over je oren – handboek voor relaxed opvoeden Wednesday February 10, 2016

‘Je krijgt ladingen tips (echt! Ik heb vijf kinderen dus behoorlijk wat ervaring, maar er stonden dingen in waarvan ik dacht ‘oh joh, had ik dat
eerder geweten!’) maar wordt volkomen vrij gelaten om ze wel of niet te gebruiken.’ Esther is helemaal enthousiast over handboek voor relaxed opvoeden.

Het boek ‘Van achter het behang tot over je oren – handboek voor relaxed opvoeden’ is geschreven door Roos Schlikker, Miloe van Beek, Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld.

Moeders met een missie, dat zijn de ontploetermoeders. Ze verwonderen zich erover hoe raar er soms wordt gedaan over het ouderschap. Aan de ene kant heb je de mensen die zoetsappige verhalen vertellen over hoe bijzonder het is om kinderen te hebben en hoeveel ze genieten (‘nee, echt, ik kan niets negatiefs bedenken!’). En aan de andere kant de zeikerds die alleen maar kunnen klagen over de zware taak die ze hebben en de druk die dat geeft.

Deze moeders pleiten voor een middenweg: natuurlijk is het fantastisch om kinderen te hebben, maar er zitten genoeg kanten aan het moederschap die je niet had voorzien en die je af en toe wanhopig kunnen maken. Ze benaderen het ouderschap met veel humor en relativeringsvermogen, en moedigen je aan om niet te streng voor jezelf (of je kinderen) te zijn, maar te ontspannen en te ontploeteren.

Het boek ziet er heel leuk uit, de lay-out is fris en van nu. Er staan veel illustraties in het boek, en die zorgen er met de verschillende onderdelen (columns, lijstjes, overzichten, theorie-teksten) voor dat het een gevarieerd geheel is.

Ik vind opvoedboeken een van de leukste genres om te lezen, en wat me soms opvalt is dat ik me schuldig ga voelen als ik het niet doe zoals het in het boek staat. Dat je het gevoel krijgt dat hun visie de enige juiste is, en dat je het toch echt wel zo moet doen, want anders… Dat ontbreekt in dit boek totaal. De toon is fris en helder en allesbehalve oordelend. Je krijgt ladingen tips (echt! Ik heb vijf kinderen dus behoorlijk wat ervaring, maar er stonden dingen in waarvan ik dacht ‘oh joh, had ik dat
eerder geweten!’) maar wordt volkomen vrij gelaten om ze wel of niet te gebruiken. De theorie is goed onderbouwd en duidelijk geschreven.

De grote kracht van het boek is denk ik de herkenbaarheid. Er worden veel alledaagse situaties beschreven en stuk voor stuk zijn ze (soms in een iets andere vorm) heel herkenbaar. Meestal maakte me dat ontzettend aan het lachen, maar soms was het juist heel ontroerend om te lezen dat we niet alleen staan in onze worstelingen.

Al met al zou ik het boek dus zeker aanraden. Niet alleen aan moeders die net aan hun avontuur beginnen, maar ook aan doorgewinterde exemplaren. Lees, lach en geniet van de achtbaan van het moederschap!

Het boek ‘van achter het behang tot over je oren’ kopen

Het boek is te verkrijgen als paperback bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel, dat je zelf mag kiezen.

Over Esther

Esther Dekker (1979) woont in de prachtige Hanzestad Kampen. Ze is taalwetenschapper, logopedist en moeder van vijf kinderen. Ze heeft altijd iets te haken, iets te breien en iets te lezen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies