Wiebelen en friemelen in de klas

Wiebelen en friemelen in de klas Tuesday January 3, 2017

Bewegen, kauwen, friemelen, trappelen, wiebelen. We kennen het gedrag wel, en het is niet altijd handig als een kind het vertoont. Esther las er een boek over: ‘Wiebelen en friemelen in de klas’.

In de klas bijvoorbeeld kunnen andere kinderen erdoor afgeleid worden. Of als ouder kun je zelf overprikkeld raken door de hyperactiviteit van je kind. En aan de andere kant: wat te denken van kinderen die onderuitgezakt zitten en niets lijken te horen of te zien? Die onhandig lijken, en slaperig? Die moeten af en toe even een extra por krijgen, maar hoe doe je dat? Hoe krijg je kinderen bij de les?

In het boek ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ wordt uitgelegd hoe het werkt met prikkels en de verwerking ervan. Je leert dat er vier situaties mogelijk zijn: iemand is ofwel overprikkeld of onderprikkeld, en iemand kan passief of actief zijn. Ook een overprikkeld persoon kan passief zijn – dat gebeurt als iemand zoveel prikkels te verwerken krijgt dat hij als het ware dichtslaat (om te zorgen dat er niet meer prikkels binnenkomen). Maar het kan ook zo zijn dat een onderprikkeld kind te actief wordt, in zijn zoektocht naar prikkels.

concentratieproblemen kinderen boek

Prikkelverwerking kinderen

In het eerste deel van het boek leggen de auteurs iets uit over prikkelverwerking en hoe de informatie je kan helpen om goed om te gaan met over- of onderprikkelde kinderen. In het tweede deel zijn ze in hun element: daar vind je ontzettend veel tips om te herkennen of een kind actief of passief is, of over- of onderprikkeld. En wat je kunt doen om hem te activeren of helpen kalmeren. Klassikaal kun je ook oefeningen doen om de leerlingen te activeren of te kalmeren. Dat kost even tijd en aanpassing, maar zal volgens de auteurs ook ontzettend veel opleveren. Leerlingen zitten beter in hun vel en kunnen informatie beter opnemen. En als je er goed bij nadenkt, zitten kinderen best lang stil op een dag, dus af en toe een activerend moment is helemaal geen slecht idee.

Hulpmiddelen, tips en oefeningen

Hulpmiddelen die je kunt gebruiken vind je in een apart hoofdstuk, net als tips voor de inrichting en organisatie van het klaslokaal, en de planning van je lessen. In het laatste deel van het boek worden oefeningen gegeven die je helpen om de kennis eigen te maken en toe te passen.

Het boek in het echt

Het boek is mooi vormgegeven en aansprekend door de vele illustraties. Er staan ontzettend veel tips in die je meteen kunt toepassen, niet alleen in de klas maar ook in één-op-één-situaties met kinderen. Erg leuk vond ik ook de herkenning die je kunt vinden in de beschrijvingen van situaties van over- of onderprikkeling en de gevolgen. Een minpunt vond ik dat de informatie wel erg eenvoudig wordt weergegeven (met veel illustraties en strips), waardoor het soms een beetje simpel aandeed. Ik had wel iets meer over wetenschappelijk onderzoek willen lezen, met name in het eerste deel. Achter in het boek staan wel veel literatuurverwijzingen, dus als je echt meer wilt weten kun je daar wel terecht.

Vier typen

Het opvallendst vond ik dat er vier typen zijn, niet twee zoals je zou verwachten: ook overprikkelde kinderen kunnen passief zijn, en onderprikkelde kinderen kunnen actief zijn. En na het lezen van dit boek begrijp ik dat druk of kalmerend gedrag niet per se storend hoeft te zijn: soms is friemelen of afschermen voor een kind de manier om zich juist wel te kunnen concentreren. Voor leerkrachten en anderen die werken met (groepen) kinderen is dit boek zeker een bron van praktische tips om beter in te spelen op storend gedrag!

Het boek ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ kopen

Het boek is te verkrijgen bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel, dat je zelf mag kiezen.

Over Esther

Esther Dekker (1979) woont in de prachtige Hanzestad Kampen. Ze is taalwetenschapper, logopedist en moeder van vijf kinderen. Ze heeft altijd iets te haken, iets te breien en iets te lezen.

Eerder las Esther al ‘Van achter het behang tot over je oren‘ en ‘Temperamentvolle kinderen‘.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

No related posts found

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies