Oh boy! Waar vind je kleurrijke jongenskleding?

Oh boy! Waar vind je kleurrijke jongenskleding? Monday December 12, 2016

Annemieke heeft twee jongens en vindt dat ze er niet net zo uit hoeven te zien als grote mensen met saaie grijze truien en een eeuwige blauwe spijkerbroek. Haar lekker uitgesproken stijl gebruikt ze ook om de kledingkasten van de jongens te vullen. En hoe ze dat doet deelt ze hier met 5 tips.

Friends voor meisjes en Chima voor jongens. Zo gaat dat in legoland. En in de kledingindustrie dito. Nu loopt mijn jongste altijd met zijn popje rond en zou de oudste niets liever dan gouden sneakers met lampjes dragen, maar spelen ze ook elke dag politie en dief met hun lego en verkleedkleren. Die van mij bewegen dus alle kanten op.

Goed, jongens zijn jongens en meisjes meisjes. Ook als je erg je best doet met je uniseksopvoeding ga je op den duur doorgaans wel wat verschillen merken. Maar sommige van die verschillen voeden wij zelf. Als het aan de mainstream kledingindustrie ligt hullen wij onze heren namelijk in zwart-grijs-rood met veel geweld op de voorkant. En de meisjes mogen dan roze frutsels aan. Het verschil tussen stoer! en lief! zeg maar.

Ik heb me ooit blauw gelachen om een dame op marktplaats die al haar vijftig kledingstuks van zonen en dochter aanbod met: ‘lief truitje, nog erg mooi!’ en ‘superstoer vest, maat 104!’. Zelfs alle neutrale stukken werden met lief en stoer aangeprezen.

Op het schoolplein kijk ik naar andere zoons en zie ik vaak dat ze kopieën van hun vader zijn. Qua kleding zijn die van mij eerder een kopie van mij: lekker kleurrijk.

5 tips voor het kiezen van kinderkleding

Vijf tips voor leuke jongenskleren (die ook voor meisjes kunnen), waarbij je niet per se afhankelijk bent van het seizoensaanbod en nog wat keuze hebt in kleur.

duurzame kleren voor jongens

1. Marktplaats

Op Marktplaats vind je veel van het geweldige merk Molo. Die shirts kun je ook nieuw kopen, maar dan ben je afhankelijk van het seizoensaanbod. Die vond ik dit seizoen niet zo leuk en op marktplaats zie je shirts uit de vorige collecties. Naast Marktplaats kun je ook op Vinty Kids kijken. Daar vond ik ooit een knalrood shirt met een fotocamera erop.

2. Kringloopwinkel

Net zo duurzaam als marktplaats is de kringloopwinkel of de tweedehands kledingwinkel. Je moet geluk hebben, want het meeste is niet geweldig. In de kringloopwinkels van Leiden scoor ik regelmatig kleurrijke Australische shirts met beesten, meegenomen door expats of toeristen. Op de een of andere manier maken dure kledingmerken nog weleens kleurrijke jongenskleding met leuke prints en die scoor je natuurlijk goedkoper tweedehands.

3. Kledingbeurs

In Leiden zijn er met regelmaat kledingbeursjes, bijvoorbeeld in een speeltuin, maar ook weleens in een evenementenhal. Check de lokale krant en internet.

duurzaam-kinderkleding-jongens

4. Scandinavische kleding

Nederland is rijk aan webshops die eco Scandinavische kinderkleding verkopen. Merken als Maxomorra, Smafolk, Duns en Villervalla staan erom bekend bijzonder kleurrijk te zijn. De printen lopen uiteen. Denk: van uilen tot brandweerwagens. Enkele shops zijn: Kind zo Blij, Elrosa kids en Apenkopje.

Niet scandinavisch, maar heel fraai zijn de kleren van Little Bird. Ze worden gemaakt door Jools Oliver (vrouw van..) en verkocht op Mothercare. Die website werkt volgens het principe van ‘responsible sourcing’; goede arbeidsomstandigheden dus. Als je hier bestelt betaal je wel aardig wat verzendkosten, dus verleid een paar vriendinnen om mee te bestellen en de kosten te delen.

5. Zelfmaak

Mij moet je geen naaimachine voor de neus zetten, maar er zijn genoeg mensen die er wel mee uit de voeten kunnen. Zoek er eentje op (sommige DIY-ers zijn te vinden via facebook), kies een leuk stofje uit en zet ze aan het werk. Op stoffenmarkten kun je zelf leuke stoffen scoren (overleg met de maker hoeveel je nodig hebt) of je kiest een stof uit die ze aanbieden. Zo heb ik al eens een Sprookjesbos en een Legoshirt laten maken.

Ben je handig met photoshop? Dan kun je ook zelf een shirt ontwerpen. Ik heb ooit eens voor mijn beide kinderen een legoshirt gemaakt met hun naam in legoletters en een leuke afbeelding erop. Bij een textieldrukker koos ik een kleurrijk shirt (was nog biokatoen ook) en liet het drukken. Je kunt digitaal laten printen, maar daar heb ik minder goede ervaringen mee. Ik heb het bij een tweede poging laten printen op een stofje dat vervolgens op het shirt werd vastgemaakt. Vraag me niet hoe de techniek werkt, maar de shirts waren leuk!

Gastblogster Annemieke

annemieke dubbeldeman gastblogsterAnnemieke schrijft, fotografeert en kookt. Als mama leert ze haar twee kleine heren graag allerlei smaken en structuren ontdekken. Over die avonturen schrijft ze op de Eetfestijn voor Baby & Dreumes. Maar ook voor de grote eters en liefhebbers van fotografie houdt ze haar ontdekkingen bij op haar eigen blog Rozemarijn. Daarnaast is ze ook nog culiredacteur bij Vegatopia.

Op Ecomama schreef ze eerder ook over borstvoeding als waterval en Borlottibonen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies