Bewust kleding kopen

Bewust kleding kopen Wednesday September 10, 2014

Inspiratie om vrolijk en bewust te kiezen, dat is waar Ecomama voor staat. Toch is het niet eenvoudig om altijd bewust bezig te zijn met wat je koopt.

Je wordt meegesleept in de molen van alledag en voor je het weet sta je gedachteloos een miskoop af te rekenen bij de kassa. Gastblogger Linda maakte daarom een rigoureuze keuze: een jaar lang helemaal geen kleding kopen. Haar motivatie kun je hier lezen en een korte update van hoe het er na een half jaar voorstaat vind je op deze pagina. Geen kleding kopen is een dapper bewustwordingsproject, maar helemaal nooit meer kleren kopen, dat gaat natuurlijk niet. We zetten hier daarom een aantal tips op een rij om bewuster de kledingwinkels in te stappen.

Weet wat je wil!

Dit is niet voor niets tip nummer 1. Als je weet wat je wilt, dan zul je minder snel iets kopen dat niet past bij de rest van je garderobe. Het is belangrijk te bedenken waar je je lekker in voelt en ook welke kleding past bij je figuur. Op de blog van Peter Hahn vind je verschillende tips en ook styleboards die je kunnen helpen en inspireren. Bovendien heeft dit modehuis ook een leuke Green Cotton collectie!

Koop kleding die past bij je levensstijl

Iedereen is hier wel eens de mist in gegaan: kledingstukken kopen die je wel heel leuk vindt, maar eigenlijk nooit draagt. Die hakken zijn toch niet zo praktisch voor op werk en ook tijdens een avondje uit zit je toch lekkerder met je laarsjes. Kijk daarom eens kritisch naar je kledingkast en zoek uit wat je nooit draagt. Koop daar in ieder geval niet meer van.

Vermijd de uitverkoop

Uitverkoop is verleidelijk, maar pas op. Verleidingen kun je beter vermijden. Het motto ‘ach het kost haast niets’ past natuurlijk niet bij een duurzame levensstijl. Beter is om te investeren in kwalitatief goede kleding die niet in een opwelling is gekocht.

Ga niet winkelen als je niet happy bent

Volgens sommigen is het de beste remedie tegen een naar gevoel; lekker winkelen. Maar als je jezelf zielig vindt of boos bent, dan doe je een stuk sneller concessies. Niet doen dus! Ga in plaats daarvan lekker een boswandeling maken of iets anders actiefs doen.

Doe ook eens een kledingstop

Een jaar niets kopen, zoals Linda doet, is voor velen misschien wat te extreem, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een 30 day challenge van maken. Als je een tijdje niets koopt zul je snel gaan inzien wat je werkelijk nodig hebt en wat niet. En geloof me, heel veel heb je eigenlijk helemaal niet nodig!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies