Dromen waarmaken. Wat zou je doen zonder restricties?

Dromen waarmaken. Wat zou je doen zonder restricties? Sunday March 11, 2018

Ik stelde mijn vriend een vraag tijdens onze vakantie, die meer teweeg zou brengen dan ik vooraf had verwacht.

Ik hou er van om groots te dromen. En om te onderzoeken wat je kunt doen om dromen waar te maken. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want met drie kinderen, werk en alle huiselijke en dagelijkse taakjes is een dag zo voorbij zonder dat je ook maar een seconde hebt kunnen denken ‘Wow! Ik leef!’.

Tijdens vakanties staan mensen er vaak wel bij stil. Bij wat er kan, waar ze nou helemaal mee bezig zijn en wat ze eigenlijk zouden willen. Ik ben daar niet anders in. Ik probeer er wel vaker aan te denken, maar tijdens vakanties komt dit onderwerp keihard binnen denderen.

Afgelopen zomer zaten we in Frankrijk bij een meertje naar vrolijk in het water spartelende kindjes te kijken. Naast me lagen de 5 boeken die ik allemaal wel even uit zou lezen deze vakantie. Toen de vraag die me al een tijdje bezig hield eruit floepte:

Wat zou je eigenlijk willen doen als er geen restricties waren? Als je geen rekening zou hoeven te houden met de kinderen, met mij, geld, werk etc.?

Dromen hardop durven te benoemen

Mijn vriend wist het antwoord direct. ‘Studeren’ zei hij. De restricties zorgen er nu voor dat een volledige universitaire opleiding nogal een uitdaging is. Maar al snel hadden we het over wat er wél kon. Deeltijd. Minder inkomen. Tijd anders indelen. In vaste dienst gaan in plaats van als zelfstandige verder. We konden er vrij over nadenken. Je hoeft immers ook niet opeens op stel en sprong aan de slag te gaan. Maar je kunt wel richting geven. Of bewuste keuzes maken.

Als restricties de baas zijn

Een paar dagen later vroeg mijn vriend ‘en jij dan?. ‘In het bos wonen’ zei ik. Toen we tussen twee huizen inzaten hebben we een half jaar in het bos gewoond. Ik ervaar het bos echt als mijn thuis. Nu wonen we in een woonwijk en ik zou niet weg willen. Want de kinderen hebben er hun plek, vriendjes, we kunnen lopend naar school, op de fiets naar de winkel en meer dingen die ik kan waarderen aan woonwijken. Die dingen staan mijn droom in de weg en daar had ik me bij neergelegd. Desalniettemin voelt het bos als thuis voor me. Ik geloof dat ik ooit weer in het bos ga wonen.

Bekijk het eens van de andere kant

‘Maar’… zei mijn vriend. ‘Vanuit financieel perspectief is het best slim om een vakantiewoning te kopen. Als zelfstandige hebben we namelijk geen pensioen. En een huisje is een goede pensioenpot. Bovendien kunnen we best een kantoor gebruiken voor dagen waarop we werken en de kinderen thuis zijn. Een werkplek huren is bijna net zo duur als de maandelijkse hypotheek.’

Die zakelijke invalshoek had ik nog geen seconde onderzocht. Maar het maakte opeens mijn droom wel heel bereikbaar. We gingen op zoek. Schrokken eerst even van de prijzen, stelden een maximum, verhoogden die een paar keer en keken bij verschillende huisjes. We stelden eisen en stelden die weer bij. Uiteindelijk vonden we ons vakantiehuis. In het bos! Op 15 minuten van ons huis. Het voelt heel groots en luxe. En het is ook een gigantische rijkdom om dit te kunnen doen.

Dromen doen

Er hoefde niet heel veel te gebeuren aan het huis, maar ook de kleine projecten drukten natuurlijk wel op de toch al drukke dagelijkse bezigheden. Het is ook echt niet alleen maar feest, soms is het gewoon hard werken. Maar… we hebben het wel voor elkaar. En steeds als ik hier ben of alleen al het bos in kom, besef ik me dat dit echt mijn droom was. En dat hij waargemaakt is. Omdat het leven te kort is om de mogelijkheden niet te onderzoeken.

Mijn vriend is niet begonnen aan een studie. Maar heeft zijn ogen er nu wel meer voor open en heeft al momenten in de agenda vrijgemaakt om naar interessante conferenties te gaan. Dat studeren komt nog wel.

En jij? Durf je te zeggen wat je zou willen als er geen restricties waren?

Zonder dat het allemaal direct ook moet, maar durf je het hardop te zeggen zonder erover te oordelen?

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies