Een nieuw duurzamer huis: cv-installatie, besparingen en voordelen van een nieuwe

Een nieuw duurzamer huis: cv-installatie, besparingen en voordelen van een nieuwe Thursday November 19, 2015

We hebben ons huisje op het platteland verkocht. We willen iets groters en liever minder met de auto rijden. In april kunnen we naar ons nieuwe huis: groot en met vrijwel alles binnen handbereik. Verder is het geen duurzaam huis. En dus broeden we alvast op plannen die het huis duurzamer kunnen gaan maken.

De techniek gaat in een rap tempo vooruit. Dat is maar goed ook, want nieuwe technieken betekenen over het algemeen ook meer besparing. Ook bij de nieuwste CV installaties is de ontwikkeling niet stil blijven staan. En dat is gunstig, want dat biedt ons de mogelijkheid om heel veel geld te besparen. En dus is het tijd om wat voordelen van een nieuwe cv ketel uit te zoeken en te kijken naar de besparing van nieuwe systemen.

Nadeel van oude CV installaties

Huizen die ouder dan 15 jaar zijn beschikken nog vaak over een verouderde CV installatie. Cv installaties, die inderdaad 15 jaar of ouder zijn, zijn erg onzuinig. Zonder er een al te technisch verhaal van te maken, is het zo dat de meeste oude CV installaties een rendement van 64% hebben. Dat betekent dat van elke 100% energie die erin gestopt wordt, er slechts 64% nuttig wordt besteed om het huis of water te verwarmen. De overige 36% van deze energie wordt als verloren beschouwd. Zonde, want dat kost je erg veel geld. Per jaar verliezen huishoudens met een oude cv installatie gemiddeld € 300 aan verloren energie. Onze ‘nieuwe’ cv-ketel is 9 jaar oud. Een twijfelgeval dus.

Oplossing: de HR ketel

De oplossing voor oudere ketels blijkt: vervangen! De prijzen van nieuwe cv ketels lopen sterk uiteen. Een verbeterde CV ketel is de HR ketel. HR staat voor hoog rendement. Het rendement van deze ketels ligt tegenwoordig boven de 95%. Een nieuwe HR combiketel heb je al voor tussen de € 1.800 en € 3.000, inclusief de installatie door een erkend specialist. De warmte wordt bij HR ketels maximaal gebruikt en dat zorgt voor een forse energiebesparing, namelijk gemiddeld € 200 tot € 350 per jaar. De terugverdientijd van een HR ketel komt dan uit op ongeveer 7 á 9 jaar en dat maakt het de investering meer dan waard. Een gemiddelde CV installatie gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee, dus dat betekent dat je na deze terugverdientijd geld overhoudt om bijvoorbeeld met het hele gezin op vakantie richting de zon te gaan. En dat is ook nog eens gezellig en goed voor je vitamine D gehalte.

Zorg voor goede isolatie

Geld besparen met een nieuwe CV installatie is allemaal erg leuk en aardig, maar als je huis zo lek is als een mandje dan heeft een moderne verwarmer natuurlijk geen zin. Zorg dat je huis optimaal geïsoleerd is om deze kostenbesparing te realiseren. Voornamelijk in oude huizen is er nog veel winst te boeken door enkel glas te vervangen voor dubbel glas. Buiten het feit dat je met dubbel glas ook de kans op een verdwaalde bal dwars door de ruit kleiner maakt, zorgt dubbel glas voor extra isolatie en dus ook extra besparing. De prijzen van dubbel glas zijn de laatste jaren gedaald. Verstandig is om te kiezen voor HR++ glas. Anders dan bij normaal dubbel glas, wordt bij dit glas de tussenruimte gevuld met een edelgas in plaats van gewone lucht. Hierdoor isoleert het tot wel 2 keer zo goed dan bij normaal dubbel glas. De besparing die gerealiseerd wordt met HR++ glas loopt op tot wel € 280 per jaar. Dit houdt een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 8 tot 10 jaar in. Een lekker bedrag waar altijd wel een goed doel voor is in het gezinsleven.

Kosten versus rendement hr-ketel
Kosten versus rendement volgens Milieucentraal

Ga direct aan de slag met het moderniseren van je woning en profiteer dit jaar nog van een forse kostenbesparing. Door al deze maatregelen bespaar je ieder jaar opnieuw ruim voldoende voor bijvoorbeeld een heerlijk lang weekend weg voor jou en heel het gezin! Dat is natuurlijk meer dan de moeite waard.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies