Een nieuw duurzamer huis: kunststof kozijnen of hout houden?

Een nieuw duurzamer huis: kunststof kozijnen of hout houden? Tuesday November 24, 2015

We hebben ons huisje op het platteland verkocht. We willen iets groters en liever minder met de auto rijden. In april kunnen we naar ons nieuwe huis: groot en met vrijwel alles binnen handbereik. Verder is het geen duurzaam huis. En dus broeden we alvast op plannen die het huis duurzamer kunnen gaan maken.

Een deel van ons nieuwe huis heeft al kunststof kozijnen. Dat deel is later aangebouwd. Kunststof kozijnen hebben het grote voordeel dat je er weinig onderhoud van hebt. Tegenwoordig zien ze er ook al minder ‘plastic’ uit. Hoewel qua looks het robuuste en oneffen hout voor mij een grote winnaar blijft

3 voordelen van kunststof kozijnen ten opzichte van hout

1. Onderhoud – dit staat voor mij ook echt met stip op 1. Ik ben niet zo’n onderhouderig type.

2. Sterk – kunststof gaat niet rotten zoals hout en blijft dus op alle punten sterk

3. Gaan lang mee – de vraag is maar of jij 20 jaar naar dezelfde kozijnen wilt kijken, maar als je dat wilt kan het!

Hoe zwaar wegen de looks tegen het onderhoud op?

Toen wij op ons oude huis zonnepanelen kregen hoorde ik heel erg vaak ‘dat vind ik echt zooo lelijk!‘. Maar wij vonden het blijkbaar niet lelijk genoeg, want het levert ook heel veel op. Voor jezelf als korting op je energierekening en voor het milieu. Dan vind ik lelijk (of misschien beter ‘minder mooi’) niet zo belangrijk. Daarom zou ik me best voor kunnen stellen dat we op termijn bij ons nieuwe huis ook gaan kiezen voor kunststof kozijnen. Het past ook wel bij het huis dat zo’n 30 jaar oud is (hoekhuis van een rij). Als we ooit nog weer in een tochtig boerderijtje gaan wonen in het bos, dan past het misschien minder goed, al zijn er tegen die tijd vast ook al boerderij-kunststof-kozijnen.

Zijn kunststof kozijnen duur?

Als je eenmaal een verhuizing achter de rug hebt voelt alles duur. Maar eerlijk is eerlijk, dat is elke paar jaar de kozijnen laten schilderen door een professionele schilder ook. Het kan dus uit om voor kunststof kozijnen te kiezen in plaats van hout. Maar check ook zelf de prijzen van kunststof kozijnen eens, die bij jouw wensen horen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies