Eco printen zonder inktpatronen

Eco printen zonder inktpatronen Thursday December 22, 2016

Als freelancer werk ik vanuit huis. Ik probeer zoveel mogelijk digitaal te doen, maar soms ontkom je niet aan een printer. Als je dochter per se een kleurplaat van een zeemeermin wil bijvoorbeeld. Hartstikke handig, dat thuiswerken.

Ik test nu de Epson ET-3600 Ecotank. Prima naam! Die wilde ik wel proberen. Ergens doet de naam ‘tank’ iets teveel eer aan zo’n fatsoenlijke printer dacht ik nog toen ik de doos openmaakte. Maar waarschijnlijk slaat het ‘tank’ gedeelte op de inktreservoirs, die aan de zijkant van de printer zitten. Het zijn reservoirs waar je een hele fles inkt in leeg gooit. De eerste keer dat je de printer wilt gaan gebruiken moet de inkt geüpload worden naar de printer (geen idee wat ie werkelijk doet maar dat staat in het schermpje). Dat maakt zo’n 20 minuten lawaai. Daarna is het je beste vriend.

Wat me daarna opviel was vooral de snelheid. Super keurige kwaliteit vloog echt letterlijk de printer uit. Bovendien kun je dubbelzijdig afdrukken. Hieronder zie je een kaart die we gekopieerd hebben. Je moet goed kijken om te kunnen zien welke gekopieerd is en welke echt.

printer eco tank epson test zuinig inkt zonder cartridges patronen

Kosten besparen

Doordat er geen inktpatronen bijzitten zou deze printer 74% kosten besparen ten opzichte van andere printers. Wie wel eens cartridges heeft gekocht gelooft dat vast direct. Bovendien zou je tot 11.000 printjes moeten kunnen printen met één inktvoorraad. Volgens de fabrikant betekent dat 2 jaar lang geen inkt bijvullen. Hoewel de kleurplaten sinds deze printer er is extreem populair zijn denk ik niet dat wij dat zouden halen. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat de kwaliteit van de inkt na twee jaar afneemt. Hoewel ik echt denk dat 11.000 afdrukken bij ons een levenlang cartridge vrij printen is.

Oh, je dacht nu natuurlijk dat die flessen met inkt al net zo onbetaalbaar zijn als de cartridges, maar dat je misschien minder vaak nieuwe hoeft te kopen. Nope! De flessen kosten zo’n 10 euro per stuk.

printer eco tank epson test zuinig inkt zonder cartridges patronen

Geen cartridges, lekker retro eco!

Ik vind het vanuit ecologisch oogpunt een bijzonder simpel doch slim idee om de cartridges eruit te laten. De inktcartridges horen in sommige gevallen bij het klein chemisch afval. Soms mag het ook bij het gewone restafval, maar beter is natuurlijk om ze te recyclen. Vooral omdat de cartridges aardmetalen bevatten die anders toch weer opnieuw gewonnen zouden moeten worden. Maar een cartridge is vooral een stukje gemak. Folie eraf, in de printer. Klaar. Het voelde ook wel een beetje ouderwets om een echte inktfles leeg te laten lopen in een apparaat. Geen grote klus hoor, maar het voelde een beetje retro. Aan de andere kant ben ik daar dan dus ook de komende 11000 printjes klaar mee en dat kan geen cartridge zeggen. Vooral niet als je bedenkt hoe vaak je in de winkel hebt gestaan en ze vergeten bent en er na weken dus eindelijk weer een in huis hebt.

Ik kan wel wennen aan deze nieuwe printer. De kinderen ook. Want al zou ik liever zien dat ze heel vrij zelf iets gaan tekenen op een blanco papier, ik ben al lang blij dat nu het kiezen van een kleurplaat boven het gezeur om een iPad uitstijgt.

printer eco tank epson test zuinig inkt zonder cartridges patronen

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies