Is jouw katoenen shirtje eco?

Is jouw katoenen shirtje eco? Monday January 13, 2014

Fairtrade, natuurlijke materialen, diervriendelijk en schoon geproduceerd. Eco mode lijkt ingewikkeld. Maar wie met aandacht mooie duurzame kledingstukken uitkiest heeft daar heel lang plezier van.

Wat is ‘eco’ aan kleding? De opvattingen over de definitie van eco-kleding verschillen nogal. Sommigen vinden kleding al eco als het van natuurlijke materialen is gemaakt zoals wol en katoen. Een ander vindt dat het minstens bio-katoen moet zijn én ga je nog een stapje verder dan moet het ook nog eens fairtrade zijn.

Eco-kleding in het nieuws

Dan denk je lekker bewust bezig te zijn met een wollen trui of een product van bio-katoen. En dan zie je op het nieuws opeens een ingestorte kledingfabriek in Bangladesh. Of een filmpje op Facebook over angora-konijnen, die geplukt worden zonder verdoving. Een shirtje voor een paar euro is leuk, maar pas na het zien van die beelden lijken veel mensen zich te realiseren hoe het mogelijk is dat kledingstukken soms zo goedkoop te krijgen zijn.

Koop wat je nodig hebt

Gastblogster Linda gaat de uitdaging aan om een jaar geen nieuwe kleding te kopen. Ik ben heel benieuwd watvoor inzichten haar dat gaat opleveren. Als je niet mee wilt doen aan haar fashion challenge, maar je wilt wel bewuster kleding gaan kopen, let dan eens op de verschillende aspecten.

Tips om op te letten tijdens bewust shoppen

  • van welk materiaal is het gemaakt?
  • waar komt dat materiaal vandaan?
  • is het fairtrade geproduceerd? (keurmerk)
  • in welk land is het gemaakt?
  • heb je de kleding echt nodig?
  • hoe lang kun je er mee doen?

Bepaal van bovenstaande punten wat je het belangrijkste vindt. Want ik geef toe dat het niet heel makkelijk is om kleding te vinden, die aan alle voorwaarden voldoet. Ik vind zelf het allerbelangrijkste dat ik lang met het kledingstuk kan doen. Dat betekent dat het een kwalitatief sterk kledingstuk moet zijn. En dat is helaas (maar ook logisch) niet goedkoop. Ik heb nog kledingstukken, die ik heb gekocht toen ik 15 was. Schoenen loop ik af tot het echt niet meer kan en als alleen de hak gerepareerd moet worden ga ik naar de schoenmaker. Ook dat is duurzaamheid.

Unieke combi’s en bijzondere adresjes

Weet je wat een bijkomend voordeel is van eco-kleding kopen? Als je je verdiept in duurzame kleding vind je vast adresjes die niemand anders in je vriendenkring kent. En daar vind je kleding, die je nergens anders vindt. Duurzame mode is ook helemaal ‘hot’ op de catwalks, dus ook helemaal stijlvol en modern.

Wil jij jouw tips met ons delen?

Verantwoorde eco kinderkleding kopen? Ik geef je een paar tips voor baby’s en kinderen

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies