Jouw verborgen impact op het milieu

Jouw verborgen impact op het milieu Tuesday May 31, 2016

Babette Porcelijn schreef een fantastisch boek over de impact die Nederlanders hebben op het milieu. Ze laat je zien welke impact verborgen is. Bij sommige feitjes valt je mond open. Wat mij betreft is dit verplicht leesvoer voor iedereen. En ze schrijft hartstikke leuk; concreet, to the point en enorm toegankelijk.

Babette ging op zoek naar antwoorden op vragen die ik zelf ook regelmatig krijg. Zoals:
– Voor bio-katoen worden geen pesticiden gebruikt, maar weer meer land en water. Wat is beter?
– Maakt het echt een verschil als wij zuinig met water omgaan in ons huishouden?

Alvast een spoiler met betrekking tot ons watergebruik: huishoudelijk waterverbruik betreft maar 1% van het totaal. Van het waterverbruik zit 86% verborgen in voedsel en 13% in spullen. Het is dus veel efficiënter om te zorgen voor zuiniger waterverbruik bij de productie van voedsel dan bij jou thuis. Of veel minder spullen te kopen (en dus te laten produceren). Uiteindelijk loont natuurlijk alles, dus doe gerust met trots de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.

Geen moeilijk gedoe met getallen

Ik ben zelf nooit zo van het uitrekenen hoe alles precies zit en ook Babette geeft aan dat het niet makkelijk is om impact te berekenen. Maar dit boek is echt een eyeopener. Je staat vaak niet stil bij de productie van spullen omdat het buiten ons gezichtsveld gebeurt. Laat staan dat je weet hoeveel liter kerosine een Boeing gebruikt. Die getallen zet Babette heel helder in verhouding tot getallen en duidelijke grafieken die je wél kunt bevatten. Echt een uitzonderlijk nuttig en inzichtelijk boek.

Uit het boek

‘We focussen graag op een enkele impact en laten de rest ‘even’ buiten beschouwing. Maar als je focust op slechts één onderdeel en dat gaat oplossen, hoe weet je dan of je daarmee niet andere problemen veroorzaakt of verergert? Hoe weet je dan dat die andere problemen niet intussen alsnog kapot maken wat je wilde beschermen? Vergelijk het met een spelletje schaak: als je alleen focust op het paard dan win je het spel niet.’

Indeling boek ‘de verborgen impact’

Het boek is ingedeeld in 3 delen. Deel I is ‘wat is onze verborgen impact’. Hierin wordt heel helder uitgelegd dat je bij het kopen van bijvoorbeeld een spijkerbroek in eerste instantie alleen kijkt naar de spijkerbroek zelf. Maar het begint natuurlijk bij de productie van grondstoffen, die niet nodig waren geweest als die broek niet gemaakt zou gaan worden.

Deel II is ‘wat zijn de gevolgen van onze impact’ voor wie nog niet overtuigd was van impact… it’s huge! Dus er is NU werk aan de winkel!

Deel III ‘is ‘hoe kunnen we het oplossen?’. Want jij draagt ook bij aan de oplossing. Maar we hebben geen tijd te verliezen, dus think big, act now!

boek-verborgen-impact-babette-porcelijn

Het boek ‘de Verborgen Impact’ kopen

Het boek is te verkrijgen via de site van Babette zelf, bij Bol.com of YouBeDo. Als je het boek bij YouBeDo bestelt gaat 10% naar een goed doel dat je zelf mag kiezen.

Let’s get this thing started!

Een van de heel erg mooie tips die Babette geeft is ‘Beloon bedrijven die hun best doen met je aankoop en beveel ze aan op social media. Dit geldt voor alle producten in alle sectoren.’. En daarom mag je hieronder in de reacties reclame maken voor jouw favo shops. Ik verzamel ook adresjes op ecoweetjes.nl.

Doe ook de Verbogen Impact Quiz om te testen wat jij al weet:

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies