Wat maakt kleding eigenlijk eco?

Wat maakt kleding eigenlijk eco? Tuesday March 29, 2016

Een van de meest gestelde vragen als ik met vriendinnen in een winkel sta (dat gebeurt niet zo vaak) is ‘wat maakt kleding nu eigenlijk eco?’. Een erg goede vraag met een simpel antwoord.

Hoe belast kleding het milieu?

Zoals alle producten is ook kleding een product dat geproduceerd moet worden en bij productie wordt het milieu belast. De allersimpelste manier om het milieu minder te belasten is minder kopen. Maar wij zijn consumenten en kleding wordt rijkelijk geconsumeerd. Maar heel zelden wordt bijvoorbeeld kinderkleding echt afgedragen. Juist omdat kinderen sneller uit kleding groeien dan dat de kleding slijt. Koop je bij de Primark, dan heb je meer kans dat je de kleding afdraagt voordat je kindje eruit gegroeid is. Maar het productieproces blijft hetzelfde en is dus net zo belastend. Oftewel: koop juist duurzaam geproduceerde kleding van hoge kwaliteit, maar dan wel zo min mogelijk of tweedehands. En geef alle goede kleding door.

Het productieproces is milieuvervuilend door: het gebruik van bestrijdingsmiddelen, dierenwelzijn, bijdrage aan de plastic soep, watergebruik, landgebruik en de bijdrage aan de klimaatverandering (broeikasgassen bijvoorbeeld).

Milieucentraal maakte een duidelijke infographic waarin je ziet welke materialen het meest milieubelastend zijn.
wat is duurzame kleding

Er is niet echt een allerbeste optie. Zo zijn natuurlijke vezels biologisch afbreekbaar en synthetische vezels niet. Maar bij de productie van katoen worden heel veel bestrijdingsmiddelen en water gebruikt. Daar heeft bio katoen dus een streepje voor. Had jij verwacht dat polyester zo goed zou scoren?

Zo koop je eco kleding

  • Koop zo min mogelijk
  • Koop tweedehands en geef het door
  • Koop kleding van een hoge kwaliteit die lang mooi blijft en meegaat

Say it, live it!

Een super leuk voorbeeld is Polarn O. Pyret. Het Zweedse kledingmerk heeft op de Zweedse website een marktplaats gemaakt waar klanten kleding kunnen kopen en verkopen (de Nederlandse webshop heeft zo’n rubriek niet). Ze hebben deze verkoopplek gemaakt omdat ze al sinds 1976 kleding maken die overdraagbaar is en lang mee moet gaan. En als je dat als bedrijf zegt moet je er natuurlijk ook naar leven. En zeg eens eerlijk, jij weet toch ook precies welke kledingmerken je goed via Marktplaats kunt kopen?

Stunten met ‘wegwerp’

Ik moest ook even aan dit onderwerp denken toen laatst textielsuper Zeeman met de marketingstunt van een ‘bruidsjurk voor 30 euro’ kwam. Zo’n lage prijs past natuurlijk bij hun imago en eerlijk gezegd vond ik de insteek ook best leuk. Maar wat nou als ze een fairtrade, eco jurk van 100 euro hadden gemaakt. Dat was toch ook een leuke stunt geweest? En dat je dan gestimuleerd wordt om die ook nog weer door te verkopen via Marktplaats. Eigenlijk had een duurzaam kledingmerk er direct zo’n stunt tegenover moeten zetten. Of misschien kan dat alsnog?

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies