She did it! Linda kocht een jaar lang geen nieuwe kleding voor Project Kledingstop

She did it! Linda kocht een jaar lang geen nieuwe kleding voor Project Kledingstop Wednesday January 14, 2015

Handen op elkaar voor Linda! Ze kocht een jaar lang geen nieuwe kleding. Het jaar is nu afgelopen en zal ze direct de uitverkoop in gedoken zijn? Zelf vond Linda het helemaal niet zo’n wereldprestatie maar vooral een jaar waarin ze leerde anders te kijken naar kleding en kopen-kopen-kopen.

2014 is voorbij en daarmee ook mijn project kledingstop, een jaar geen kleding en accessoires kopen. Nu is het tijd om even terug te kijken op afgelopen jaar en vooruit te kijken naar hoe nu verder. Want ga ik me helemaal te buiten aan een nieuwe garderobe? Of is het me wel goed af gegaan met de spullen die ik nu heb?

Missie geslaagd?

Om te beginnen zal ik de tweede vraag meteen beantwoorden, of het me goed is afgegaan met mijn huidige collectie. Ja, het is me goed gelukt om het hele jaar door te komen met de kleding die ik nog in mijn kast had hangen. Ik heb zelfs weer wat items aangehad die al een hele tijd ongedragen in de kast hingen. Natuurlijk ben ik wel tegen een klein ‘probleem’ aan gelopen hier en daar, met name door slijtage van een broek en een paar winterlaarzen, maar ik heb er echt niet anders of minder verzorgd uitgezien dan normaal. Op zich ook niet gek, als ik nu kijk naar de hoeveelheid kledingstukken en met name schoenen die ik heb. Maar daar kom ik meteen aan op de eerste vraag die ik hierboven stelde. Ga ik nu elke zaterdag de stad in en shop ik online een compleet nieuwe garderobe bij elkaar? Nee. Simpel gezegd, en eigenlijk is het ook simpel. /p>

Verhuizing

In dit jaar heb ik onder andere geleerd dat meer kleding niet hoeft te betekenen dat je meer verschillende items gaat dragen. Het tegenovergestelde bleek juist waar. En dat werd me (pijnlijk) duidelijk toen wij moesten inpakken om te verhuizen. Een week of drie voor de verhuizing ben ik alvast gaan inpakken; alles wat ik niet vaak draag, of wat ik niet verwachtte snel nodig te hebben (bikini, zomerjurk, korte broek etc) gingen alvast de doos in. Ik schrok er en beetje van hoe veel er weg was, en hoe weinig ik nodig bleek te hebben. En ik ben toch echt niks tekort gekomen. Er wordt wel eens gezegd dat je 20% van je kleding 80% van de tijd aan hebt. Nu kan ik dat voor mezelf dus echt bevestigen. Komt dat je bekend voor? Natuurlijk heb je seizoenskleding en gelegenheidskleding, maar zelfs als ik dat wegstreep, gebruik ik maar een (te) klein deel van mijn garderobe.

Project afgelopen en nu als een gek gaan shoppen?

Natuurlijk ben ik er wel achter gekomen dat ik het een en ander mis, en ook is er wel wat versleten. Het afgelopen jaar heb ik de tijd gehad om na te denken en bij te houden wat ik nog nodig denk te hebben. Voor mezelf heb ik daarin wel een belangrijk besluit genomen. Het is niet meer de bedoeling om te gaan ‘shoppen’, kopen om het kopen, omdat het in de uitverkoop is, omdat het op dit moment ‘in’ is of omdat het zo leuk staat op de paspop in de etalage. Ook ben ik vast van plan om, als ik iets nieuws wil kopen, zoveel mogelijk duurzame producten te kopen. Dus geproduceerd met respect voor mens en milieu. Nu hoor ik je denken, dat is toch heel duur? Ja, dat klopt. En nee, dat kan ik ook niet betalen. Er zijn een aantal dingen die je zou kunnen doen om het toch betaalbaar te maken. Ik ontdekte deze trucjes:

Tweedehands of biokatoen

Als je geen bezwaar hebt tegen tweedehands kleding ligt daar natuurlijk de uitgelezen kans om voor weinig geld toch aan nieuwe spullen te komen. Marktplaats staat vol met (merk-) kleding tegen hele leuke prijsjes. Als je heel veel mazzel hebt kun je ook wel items vinden van bekende duurzame merken! Ook bij de plaatselijke rommelmarkt, kringloopwinkel of tweedehands kledingwinkel zijn vaak nog goed draagbare kledingstukken te vinden.

Verder kun je bij verschillende, goedkopere winkel tegenwoordig ook basis kledingstukken vinden van biokatoen. En niet duur. Daarbij kun je je wel afvragen of het ook onder de juiste omstandigheden is gemaakt. Maar als je dit soort artikelen koopt geef je wel een signaal af aan de winkel, namelijk dat er vraag is naar artikelen met een betere oorsprong.

Door tweedehands en basics van biokatoen te combineren met af en toe een duurzaam, tijdloos item, hoop ik toch een mooie, complete en vooral niet overvolle garderobe te kunnen maken.
Overigens kun je natuurlijk ook zelf kleding maken van duurzame stoffen. Ondanks dat ik dit als doel had gesteld voor 2014 is er geen kledingstuk uit mijn handen gekomen. Heel jammer, ik hoop in de toekomst nog eens een goede cursus te kunnen volgen.

Ik kan eindeloos doorgaan…

Nu zou ik nog heel lang kunnen doorgaan. Over het belang van het kennen van je eigen stijl, over het per seizoen samenstellen van een goede basis garderobe, over duurzame kleding, over de niet zo werknemer-vriendelijke omstandigheden in de kleding industrie en nog veel meer, maar er zijn al veel blogs over geschreven door mensen die daar veel meer verstand van hebben dan ik. Dus ik geef je een lijstje met leuke artikelen, blogs en mensen die de moeite waard zijn om te volgen. Klik er eens eentje aan, wie weet krijg je er net zo veel inspiratie van als ik heb gehad.

Heb jij ook geen nieuwe kleding gekocht afgelopen jaar?

Als afsluiter, heeft er iemand het hele jaar, of misschien een deel ervan met me mee gedaan? Of ben je naar aanleiding van mijn jaar nu ook van plan een poging te wagen? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening en ervaringen!

Linda’s inspiratielijstje

Marieke Eyskoot van Talking Dress heb ik al eerder genoemd, maar zij is ook echt mijn voorbeeld. Een heel goede spreekster met heel veel kennis over het onderwerp duurzame kleding. En haar shop app is erg handig, zo kun je makkelijk zien welke duurzame winkels er bij je in de buurt zijn.

De groene meisjes. Behalve lekkere en bijzondere (vegan) recepten schrijven ze ook ontzettend leuk over hun opruimproject. De link gaat naar een artikel over kleding opruimen, maar snuffel gerust verder op hun blog, er is nog veel meer leuks te vinden.

Blogs over hoe je kunt combineren met een paar kledingstukken zijn ook erg handig. Kijk eens in je eigen kast, hebt je niet een paar items die je eens op een andere manier zou kunnen combineren? Misschien geven Outfit posts en JS Everyday Fashion je nog een goed idee.

Als het leuk vind om mee te doen met een project, is deze wellicht heel leuk. Project 333. Hierbij is het de bedoeling dat je per 3 maanden een garderobe samenstelt van 33 items. Schoenen, kleding accessoires, alles mag maar niet meer dan 33 stuks. Dit wordt ook wel een Capsule wardrobe genoemd. Je hoeft je natuurlijk niet aan dit getal te houden, maar het idee van het samenstellen van een aparte garderobe per seizoen spreekt me wel aan. (als iemand nog een potje tijd over heeft om zoiets ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren hoor ik het graag!)

Linda’s blogs, die ze schreef tijdens het jaar waarin ze geen nieuwe kleding kocht

Pluis je kast uit

De eerste maanden zonder shoppen

Zomercrisis?

Waarom eigenlijk?

De laatste loodjes

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies