Oeko-tex keurmerk. Wat zegt dat nou eigenlijk?

Oeko-tex keurmerk. Wat zegt dat nou eigenlijk? Sunday April 12, 2015

Toen ik op een broekje het Oeko-tex 100 label tegenkwam vroeg ik me opeens af hoe dat ook alweer zit dit keurmerk.

Oeko-tex (Ökotex) standard 100 is een keurmerk, dat jou garanties geeft ten aanzien van gezondheid. Oeko-tex test de kleding op schadelijke stoffen. Als een kledingstuk het Oeko-tex keurmerk krijgt zijn, dan bevat het kledingstuk geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus!

Fairtrade en belasting voor het milieu

Dit keurmerk zegt je dus niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Hoewel het natuurlijk best zo kan zijn dat het kledingstuk ook fairtrade is. En aangezien er streng getest wordt op schadelijke stoffen is de kans ook vrij groot dat de belasting voor het milieu laag is. Als je echt ‘eco-kleding’ wilt kopen is alleen dit keurmerk niet genoeg. Maar het is echt wel een stap in de goede richting.

Wat betekent Oekotex 1000?

Als het label er iets anders uitziet en de tekst ‘100 plus’ bevat, dan voldoet de kleding aan de eisen van Oeko-tex 1000. Dat label betekent dat het product milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. De mensen die het product hebben gemaakt worden dan dus ook niet blootgesteld aan schadelijke stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden werken.

wat is oeko tex 100
wat is oeko tex 1000
[poll id=”26″]

Duurzaam en eco kleding kopen

Wij zijn gek op het Nederlandse merk 4Funky Flavours. Het hele gezin loopt in deze kleding. Veel van de kledingstukken zijn Oeko-tex 100 gecertificeerd. Het broekje op de foto bovenin is daar een voorbeeld van. Toen die bestelling binnenkwam dacht ik opeens ‘hoe zit dat nou ook alweer precies met dat Oeko-tex keurmerk?’. Vandaar dat ik het opgezocht heb.

Voor de kinderen koop ik ook vaak kleding op marktplaats of we krijgen een tas vol van een nichtje en neefje. Als ik zelf kleding koop ga ik het liefst naar gespecialiseerde online shops of echte winkels waarvan ik weet dat alles gecertificeerd is of tweedehands. Mocht je nog nooit naar een ruilbeurs zijn geweest, dan raad ik je dat ook zeker aan. Echt heel gezellig en vaak kom je er met onverwacht leuke items weer vandaan.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies