Ostheimer, tijdloos houten speelgoed

Mooi, kwalitatief sterk en tijdloos houten speelgoed. Dat zijn de figuren van Ostheimer. Dit speelgoedmerk heeft ook nog eens een nostalgisch verhaal.

Op 14 juli 2010 viert Margarete Ostheimer haar 80e verjaardag. Margarete is dochter van de oprichter van het Ostheimer bedrijf dat houten speelfiguren maakt. Walter Ostheimer richtte het bedrijf zestig jaar geleden op. Margarete is nog steeds actief binnen het Duitse bedrijf hoewel de dagelijkse leiding inmiddels in handen van twee heren gevallen is.

De filosofie achter Ostheimer houten speelgoed

‘Wat in de kindertijd onaangeroerd blijft, blijft een leven lang verlaten.’ Kinderen moeten kind kunnen zijn en niet als jonge volwassenen behandeld worden.
Vanuit het pedagogische gedachtegoed dat kinderen zoveel mogelijk gestimuleerd moeten worden in hun creativiteit wil Ostheimer speelgoed bieden, dat in vorm en productie in harmonie met de natuur is.

De productie

Alle figuren worden met de hand gemaakt. Daarvoor worden drie houtsoorten gebruikt: Essenhout, Linde en Esdoorn. Alle hout komt uit Duitsland waar ook de fabriek staat.
Na het zagen worden de figuren geslepen. Dat gebeurt in het pand van Ostheimer. Daarna worden de figuren beschilderd met één van de zes natuurlijke houtbeitsen. Het beschilderen gebeurt veelal door thuiswerkers. Tot slot worden de figuren bewerkt met een mengsel van notenolie en lijnolie. In het filmpje hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe het productie proces in zijn werk gaat.

Filmpje over de productie

Ostheimer speelgoed test

De figuren van Ostheimer zijn vrij duur. Maar de kwaliteit is ronduit fantastisch. Hier kunnen generaties mee spelen. Bovendien zijn de figuren tijdloos. De mensen figuren zijn vrij groot (ca 15 centimeter) en dat maakt ze handzaam voor alle leeftijden. Je hebt maar een paar figuren nodig. Kinderen bedenken er direct zelf een verhaal omheen.

Tip: ‘verzamel’ figuren door voor een verjaardag verschillende figuren te vragen aan familieleden en vrienden. Zo heb je snel een kerststal of Ark van Noach bij elkaar.

Bestellen

Bestel losse dierenfiguren, mensen figuren (bijvoorbeeld een valkenier, sneeuwwitje of Jozef), de ark van Noach, de kerststal, boerderij figuren en paaseieren bij de Toverboom (geen verzendkosten).

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies