Plastic, niet zo fantastic!

Femke verbaast zich er altijd over dat er overal plastic gebruikt wordt: om foldertjes in de brievenbus, als verpakkingsmateriaal bij postpakketjes en om de paprika’s en komkommers in de supermarkt.

Ook worden overal maar gratis tasjes in de winkel gebruikt (al houdt dat binnenkort op), om maar niet te spreken van alle tasjes op de markt: om elke meloen en bak aardbeien gaat een apart tasje, echt absurd! Het is toch niet zo moeilijk en raar om een eigen boodschappentas, mand of kar mee te nemen naar de winkel of markt? Een gezond leven betekent namelijk ook leven met minder plastic en dus minder afval.

Plastic soep

Naast de afvalbulten is er ook een groot probleem in de oceanen: de plastic soep. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval (veelal in het water gedumpt door industrie of vanuit steden). Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging: water is niet meer schoon en vissen, vogels en andere zeedieren zitten vol met chemische stoffen of zelfs met hele stukken plastic. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers, hier moeten we dus zuinig op zijn! Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Niet alleen vissen (voor ons een goede bron van gezonde vetten) maar ook de daaruit gehaalde visolie raakt steeds meer verontreinigd en is gewoon niet meer gezond.

Waar worden vaatwasblokjes verpakkingen van gemaakt?

Waar ik me in verdiept heb de laatste weken zijn de hoesjes om vaatwasblokjes die je er niet af hoeft te halen. Een mailwisseling met Unilever/ Sun geeft enigszins duidelijkheid waar de hoesjes van gemaakt worden: “De folie wordt gemaakt van verschillende producten zoals hydrofilm dat weer gemaakt van van polyvinyl alcohol. Dit is een polymeer (van vinylacetaat) die in water oplost en biologisch afbreekbaar is.” Toch blijf ik logisch nadenken: het is een synthetisch product dat oplost met als gevolg dat de stoffen van het hoesje in het water en op je andere vaat belanden. En daarnaast, het is toch helemaal niet nodig om een verpakking om zo’n blokje te doen?

Biologisch afbreekbaar plastic, ook niet heilig helaas

Vaak denk je ook goed bezig te zijn met biologisch afbreekbare plastic verpakkingen, zoals die om een paprika, maar ook dat is misleidend: Keuringsdienst van Waarde had in 2011 een reportage over verpakkingen waarin naar voren kwam dat deze afbreekbare producten vaak geproduceerd werden door genetisch gemanipuleerd maïs uit Amerika. Maïs dat dus vol zit met zware pesticiden zoals RoundUp.

Tja, daar wil je je paprika ook liever niet in verpakt hebben, of wel? Daarnaast komt in het filmpje naar voren dat biologisch afbreekbaar per land een verschillende betekenis kan hebben en dat veel verpakkingen niet eens composteerbaar zijn omdat het composteringsproces er gewoonweg te kort voor is. Uiteindelijk belanden die verpakkingen dus bij de reguliere afvalhoop. Denk je goed bezig te zijn…

Plastic in de vaatwasser

Nog een plastic-probleem: plastic bordjes en bekers in de vaatwasser. Vaak zijn die bordjes niet BPA-vrij (en als ze dat wel zijn dan zitten er nog talloze andere chemische stoffen in) en die stoffen kunnen afgeven als het plastic verwarmd wordt, zoals in een vaatwasser. Hierdoor gaan de chemische stoffen ook op je andere serviesgoed zitten maar ook heel belangrijk: het gaat in het water zitten dat nooit voor 100% gezuiverd kan worden. Dit heeft dus weer effect op de dieren die in het water leven en ook op ons eigen drinkwater.

5 tips om je plastic consumptie te verminderen

Zijn er alternatieven? Jazeker!
1. Voor je fruit en groenten: wasbare zakjes van bij voorbeeld Re-Sack.

2. Voor je vaatwasser kan je zelf ook zeep maken met Baking Soda met gewone soda: twee theelepels bakingsoda op een theelepel soda per vaatwas. Als spoelmiddel een scheutje azijn in het gedeelte waar het spoelmiddel in gaat (een idee van Greenjump).

3. In plaats van zeeppompjes kan je ook gewoon een blokje zeep gebruiken waar geen plastic omheen zit, bij voorkeur olijfzeep die zo puur mogelijk is zoals Aleppo zeep!

4. Plastic bordjes die vaak gebruikt worden voor kinderen kan je vervangen door bamboe servies, vaak in allerlei vrolijke kleuren.

5. En neem dus gewoon een herbruikbare tas mee naar de stad, de markt of de supermarkt!

Een beter milieu begint echt bij jezelf. Op mijn website ben ik aan het werken aan een webshop met dit soort producten dus hou vooral mijn site en Facebook in de gaten!

Ben je benieuwd of je plastic servies schadelijke stoffen bevat: aan de onderkant staat vaak een driehoekje met een cijfer erin.

wat betekent plastic code driehoekje afval
Op het blog van Greenjump kan je lezen wat welk cijfer betekent.

Over Gezond met Femke

Ik ben Femke, getrouwd, moeder van 2 dochters, woonachtig tussen de Friese weilanden en natuurvoedingsadviseur. Ik geef persoonlijk advies op het gebied van gezonde voeding, leefstijl en supplementen. Daarnaast probeer ik bewustwording te creëren over het gebruik van plastic en andere schadelijke producten die we dagelijks gebruiken, zoals in verzorgingsproducten. Ook geef ik lezingen en workshops op bij voorbeeld scholen, sportclubs of gewoon voor geïnteresseerden. Op mijn website kan je meer over mij lezen en op mijn Facebook pagina post ik regelmatig lekkere recepten, nieuwsfeitjes of interessante links en weetjes!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies