Verpakkingsvrij boodschappen doen

Verpakkingsvrij boodschappen doen Friday September 23, 2016

Daar stond Linda dan, met katoenen broodzak in de hand, bij de supermarkt. De dames van de broodafdeling keken haar stomverbaasd aan toen ze vroeg of ze het brood, gesneden, in haar eigen broodzak mocht krijgen. Ze zag ze denken. Kan dan? Mag dat? Gaan we dat doen? En waarom eigenlijk?

Geen plastic

Ja, waarom eigenlijk? Waarom zou je de moeite nemen om je eigen broodzak mee te nemen? Als je voor je eigen huishouden uitrekent hoeveel brood je koopt per week, heb je al snel een idee hoeveel plastic zakken je per jaar gebruikt. Laten we zeggen 3 per week, dat zijn er dus ruim 150 per jaar. En dan hebben we het alleen over brood. Denk aan groente en fruit. Zelfde probleem. Voor zover het niet al in plastic in de schappen ligt, zul je de rest al snel in een plastic zakje doen. Zonde want er zijn best oplossingen voor te bedenken.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Zo kreeg ik mijn brood toch zonder plastic mee door uit te leggen waarom ik mijn katoenen broodzak wil gebruiken. Zo kun je dat ook voor groente en fruit doen. Neem zelf herbruikbare zakken mee. De caissières in mijn supermarkt kijken er helemaal niet raar van op, waardoor de drempel op dit te doen al snel verdween.

In de bio-/ ekologische supermarkt liggen veel meer producten los en kun je dus makkelijker je eigen zakjes gebruiken. Ook op de markt kun je makkelijker je spullen los meekrijgen. Zeker als je vaker bij dezelfde kramen komt, raken ze er al snel aan gewend dat je de mevrouw (of meneer) met de eigen tasjes en zakjes bent.

Ook noten en gedroogde vruchten zijn goed onverpakt te krijgen. Vergeet dus niet een bakje mee te nemen naar de notenkraam of winkel waar je het haalt.

Overigens kunnen appels, bananen, een bloemkool of een pompoen ook best zonder verpakking mee in de tas, dan zijn zakjes helemaal niet meer nodig.

Voorbereiding

Ja, je moet wel opletten dat je geen boodschappen gaat doen zonder tas/ bakjes/ zakjes. Maar als je het eenmaal gewend bent gaat het bijna vanzelf en zie je steeds meer mogelijkheden om onverpakt boodschappen te doen.

Tips?

Heb je zelf een goede tip waar of hoe je onverpakt boodschappen kunt doen? Dat hoor ik heel graag van je. Laat een reactie achter onder dit artikel of op de Facebook pagina zodat anderen ervan kunnen leren en profiteren.

Waar koop je herbruikbare verpakkingen?

Hierbij een aantal sites waar je goed terecht kan:

En vergeet niet in jouw eigen (bio/eco) supermarkt te vragen of ze ook herbruikbare zakken en tassen (gaan) verkopen. Als er steeds meer mensen om gaan vragen, is de kans groter dat het in het assortiment wordt opgenomen.

Gastblogster Linda

linda triest flens ecomama gastblogsterIk ben Linda getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda werd bijna wereldberoemd door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen tijdens Project Kledingstop. Daarmee is ze zelf een echte bewuste en minimalistische fashionista geworden. In haar blogs schrijft ze over eerlijke mode, anders omgaan met kleding kopen en deelt ze haar vragen én gouden tips op het gebied van mode. Ze is ook nog eens gek op lekker koken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies