Hoppa! Gooi je vooroordelen over zonnepanelen overboord!

Hoppa! Gooi je vooroordelen over zonnepanelen overboord! Friday November 13, 2015

Je ziet ze steeds vaker op de daken liggen: zonnepanelen. Toch is nog maar 6 procent van de geschikte daken in Nederland bedekt met zonnepanelen. Veel mensen vinden zonnepanelen lelijk, duur en gedoe, maar niets is minder waar! In dit blog weerleg ik de belangrijkste vooroordelen over zonnepanelen.

Wat is jouw belangrijkste reden om nog niet het dak vol te leggen met zonnepanelen? Veel van de argumenten die ik hoor zijn eigenlijk best onduidelijk of nog niet echt doordacht. Jij beslist over jouw dak, maar de voordelen in je portemonnee om wél zonnepanelen aan te schaffen wegen toch ook mee?

Zonnepanelen zijn lelijk

Of je nou zonnepanelen wil omdat ze je een besparing opleveren of omdat je duurzaamheid belangrijk vindt: het oog wil ook wat! Veel mensen laten geen zonnepanelen installeren omdat ze ze lelijk vinden. Dat komt doordat het blauwe zonnepaneel met witte achtergrond en zilveren omlijsting het type zonnepaneel is dat bij de meeste mensen bekend is.

Tegenwoordig zijn er echter ook volledig zwarte zonnepanelen, waarvan niet alleen de zonnecellen zwart zijn, maar ook de omlijsting en de achtergrond. Daardoor zijn ze een stuk moderner om te zien! Als je de zonnepanelen dan ook nog in een symmetrische opstelling op je dak laat monteren, dan kan een zonnestroomsysteem best mooi zijn.

Zonnepanelen zijn duur

Wil je zonnepanelen kopen, dan moet je doorgaans een flink bedrag investeren. Een gemiddeld zonnestroomsysteem kost al gauw een paar duizend euro. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Je betaalt dan gedurende de huurperiode een bepaald maandbedrag, dat doorgaans lager ligt dan wat je nu betaalt aan je energieleverancier. Je voelt het verschil dus meteen in je portemonnee! Aan het einde van de huurperiode kan je de zonnepanelen voor een klein bedrag overnemen, zodat je daarna nog vele jaren kan genieten van gratis groene stroom.

Ik wacht liever tot er betere en goedkopere zonnepanelen zijn

Daar zit iets in, maar dan kun je wachten tot je een ons weegt. En ondertussen blijf je je blauw betalen aan je energieleverancier! Ongetwijfeld zal de prijs van zonnepanelen de komende jaren nog wat dalen, maar de vraag is of deze prijsdaling sterker is dan het rendement dat je behaalt als je nu zonnepanelen laat installeren. Bovendien is de verwachting dat de stroomprijs de komende jaren juist verder gaat stijgen. Des te eerder je zonnepanelen op je dak laat leggen, des te minder last je van deze prijsstijging hebt.

Ik weet niet hoe lang ik nog in dit huis blijf wonen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering, ook als je al gaat verhuizen voordat je het zonnestroomsysteem hebt terugverdiend. Je huis wordt namelijk meer waard dankzij de zonnepanelen, niet in de laatste plaats omdat de lagere woonlasten aantrekkelijk zijn voor de potentiële kopers. Bovendien dragen zonnepanelen bij aan een beter energielabel, wat een gunstige invloed heeft op de verkoopprijs en de snelheid waarmee je je huis verkoopt.

Nederland is niet zonnig genoeg voor zonnepanelen

Zonnepanelen werken ook met diffuus licht. Ze wekken dan wel iets minder stoom op, maar ze werken wel degelijk. Het is dus niet nodig dat de zon de hele dag volop schijnt om zelf stroom op te wekken!

Zonnepanelen zijn gedoe

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar zonnepanelen installeren duurt meestal maar één dag. Dit is inclusief het aanleggen van een nieuw kabeltraject en het monteren van de omvormer, die nodig is om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar bruikbare wisselstroom. En wat is nou één dag op dertig jaar lang genieten van een lage energierekening?

En? Ben je met deze informatie toch een stapje dichterbij?

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies