
Toen ik afstuurde in een klas van ondernemende jonge mensen (Business Class) aan de HEAO schreef ik een ondernemingsplan op basis van de principes van ‘de Belevingseconomie’. Nu is ‘de Betekeniseconomie’ leidend. Maar wat is een betekeniseconomie?
Wat je koopt moet je ervaren: beleveniseconomie
Het boek dat ik als leidraad gebruikte bij mijn afstuderen was De beleveniseconomie van Joseph Pine en James Gilmore. Uitgangspunt was dat klanten meer willen dan alleen een product. Ze willen een belevenis. Het paste ook helemaal bij die tijd waarin we als consumenten wel klaar waren met alles meer en nieuw. Het moest vooral ‘speciaal’ zijn, een ervaring. Denk bijvoorbeeld aan Disney of het Hard Rock café, die in die periode helemaal in die trend pasten.
Verschuiving van impact ervaren naar impact hebben
De betekeniseconomie gaat over meerwaarde hebben voor de mensen en de wereld. Het gaat over meer dan alleen financieel welzijn. En over meer dan het vluchtige genot van impact ervaren. Het gaat over een impact maken die blijvend is en bijdraagt aan welzijn voor mensen en de aarde. De economie wordt een middel om de wereld mooier te maken en van betekenis te zijn.
Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld de schoenen van TOMS. Bij elk paar dat je koopt, geeft TOMS een paar aan iemand die het hard nodig heeft. Of denk aan je bank, als je dan toch je geld parkeert; doe het dan op een plek waar er iets moois mee gedaan wordt en niet een bank die investeert in wapenhandel.
Aanraders als je aan de slag wilt in de betekeniseconomie
Het Handboek Betekenisvol Ondernemen raad ik je aan als je aan de slag wilt in de betekeniseconomie (doen!).
VPRO tegenlicht maakte een prachtige aflevering met Kate Raworth over de donut economie. Daarin is de oneindige groei die we in de oude economie nastreven niet het ultieme doel. We moeten de economie gaan zien als een ecosysteem waarin ‘genoeg’ een belangrijke plaats heeft, net als ‘samenwerking’.
Jij bent van betekenis: jij investeert met elke aankoop
De clou van de betekeniseconomie is dat het allemaal draait om jou. Jij beslist waar je je geld aan uitgeeft. En daarmee heb jij meer impact dan je misschien denkt.
Probeer een aankoop maar een eens te zien als een investering:
- Kijk naar wat je koopt (heb je het nodig?)
- Kijk naar waar je het koopt (gun je dat bedrijf jouw aankoop?)
- Kijk naar waar het vandaan komt (wie heeft het gemaakt en van welk materiaal?)
- Bedenk wat de werkelijke prijs is en of jij degene bent die dat betaalt
- Alles heeft een input en output, waar komt het terecht als jij het niet meer hoeft?
Foto: Greenjump op ecoweetjes.nl. Ik volg de mensen van Greenjump al zo lang als ik dit blog heb. Ze zijn een perfect voorbeeld van webshop eigenaren die echt heel goed weten waar ze hun producten vandaan halen en waar ze van gemaakt worden. De mensen die ze aannemen zijn deels arbeidsongeschikt en toch proberen ze hen ook een werkplek te bieden.