Project 333. Komt Linda komend seizoen door met maximaal 33 kledingitems?

Project 333. Komt Linda komend seizoen door met maximaal 33 kledingitems? Sunday October 11, 2015

Heb jij zo’n overvolle kast waar je kleding zo ingepropt zit dat je uiteindelijk eigenlijk niets meer kan vinden? Dan is Project 33 een geschikte uitdaging voor jou. Linda gebruikt het project als follow up na een jaar helemaal geen kleding kopen.

Weten jullie het nog? In 2014 heb ik een heel jaar geen kleding gekocht. Geen schoenen, geen jas, geen ondergoed en sokken. Enige uitzondering waren een paar hardloopschoenen. Tja, daar was echt niet onderuit te komen als ik blessurevrij wilde sporten. Om het hele project kort samen te vatten; het is goed gegaan, en ik heb er veel van geleerd. Namelijk dat ik blijkbaar ruim voldoende kleding in de kast had hangen om een jaar lang mee te doen. En ook dat ik niet meer impulsief kleding wil kopen, en voortaan alleen nog duurzaam en/ of tweedehands kleding wil kopen en dragen.

Wat doe direct nadat je een jaar geen kleding hebt gekocht?

Nadat het jaar voorbij was, had ik een (kort) lijstje van kleding die ik ‘nodig’ had. Omdat er iets kapot was gegaan bijvoorbeeld. Tja, en daarna had ik de smaak wel te pakken. Onbewust verviel ik weer in oude gewoontes, door spullen te kopen die ik niet per se nodig had, maar wel heel erg leuk vond. ( alles wel duurzaam of tweedehands). Vooral een kringloopwinkel, rommelmarkt en marktplaats bleken valkuilen te zijn. Het kost bijna niks, dus dat shirtje kan er ook nog wel bij. En dat vestje. En die broek. Oeps, en zo krijg je dus vanzelf weer (te) veel spullen en een overvolle kast.

Wat is Project 333?

Vandaar dat ik nu weer pas op de plaats maak. Drie maanden lang geen kleding, schoenen en accessoires kopen. Bovendien lopen er heel inspirerende projecten op het gebied van verminderen van de hoeveelheid kleding in je kast, meer kwaliteit in plaats van kwantiteit en goed nadenken voor je wat koopt. Een voorbeeld daarvan is Project 333. Kort gezegd draait dit project om een zogenaamde ‘capsule wardrobe’ ofwel een seizoensgarderobe. Je gebruikt 3 maanden lang slechts 33 kledingstukken, inclusief jassen, schoenen, tassen en andere accessoires. Heftig? Ja, dat lijkt wel zo, maar er komen prachtige foto’s voorbij op instagram van mooi op elkaar afgestemde kledingstukken in een verder bijna lege kast. Geen keuzestress, en alleen items waar je je goed in voelt. Is er iemand die hier aan mee doet? Nou heb ik mijn best gedaan, en een hele fijne seizoensgarderobe klaar hangen en liggen voor de komende 3 maanden, maar die 33 heb ik echt niet gehaald. Helaas, maar het basis idee van kleinere hoeveelheid spullen waar ik echt blij mee ben, en wat goed bij elkaar past is wel gelukt.

Iemand die haar aantal wel omlaag heeft weten de brengen naar 33 items is de Nederlandse Laura. Sowieso een blog die ontzettend de moeite waard is, want ze schrijft over duurzaam moederschap. Neem eens een kijkje, en laat vooral bericht achter. Vindt ze zeker weten leuk! O ja, en zij is ook de mede auteur van het boek Dear Fashion Diary, wat ik ook al eens vermeldde in een artikel en gebruikt heb in mijn jaar geen kleding kopen.

Wil je meer lezen over Project 333, capsule wardrobe of over het hebben van minder spullen in het algemeen (minimalisme), kijk dan eens op de volgende sites:
Project 333. De opzet, de ‘regels’ en inspiratie.

Het blog van Courtney Carver, de dame achter project 333. Veel artikelen om te lezen over minimalisme, minder spullen en meer rust in je huis en leven brengen.

Becoming Minimalist, een blog over minimalisme met ook veel fijne tips en artikelen.

Un-fancy, een leuk blog over het gebruiken van een capsule wardrobe. Helaas is ze (tijdelijk) gestopt met bloggen, maar de artikelen zijn zeker de moeite van het lezen waard.

En natuurlijk hebben we in Nederland ook een paar mooie blogs over deze thema’s:
zoals Moeders Minimalisme en Sochicken.

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda werd bijna wereldberoemd door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen tijdens Project Kledingstop en ze is ook nog eens gek op lekker koken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies