Duurzame smartphones op een rijtje

Duurzame smartphones op een rijtje Tuesday November 22, 2016

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Bekijk of jouw smartphone duurzaam of helemaal niet duurzaam is.

Als mens worden we steeds bewuster van duurzaam leven. We kunnen op heel veel gebieden een duurzame keuze maken. Zelfs bij het kiezen van ons mobieltje! Want ook bij smartphone producenten wordt er steeds beter gelet op duurzaamheid. Daarom is het goed om eens te kijken naar de bekende en minder bekende merken.

Welke smartphones zijn duurzaam en welke niet?

Dit artikel is gebaseerd op onderzoeken van Rank a Brand. De online rapporten laten alle criteria van duurzaamheid zien, hoe het merk scoort op ieder criteriapunt en waar dat op gebaseerd is. Uiteindelijk kun je label A tot en met E scoren:
rank a brand smartphones

Fairphone beste uit de test

Het kan goed zijn dat je hier nog niet over hebt gehoord, maar de Fairphone is een smartphone die gericht is op het duurzame ervan. De Fairphone heeft het B-label verdiend, wat betekent dat ze erg goed op weg zijn als het gaat om duurzaamheid. Fairphone besteedt veel aandacht aan goede werkomstandigheden voor werknemers, eerlijke materialen, een goed design dat lang meegaat en het hergebruiken en recyclen van de smartphones. De Fairphone komt als beste uit de test van duurzame smartphone merken. (Zie ook foto boven)

Apple scoort C-label

Heb jij de nieuwe iPhone 7 aangeschaft? Dan heb je er zeker goed aan gedaan. Apple scoort namelijk een C-label, en is dichtbij een B-label. Opvallend is dat er erg goed wordt gescoord op klimaatverandering en CO2-emissies. Het kopen van een Apple product is dus een goede keus. Of er nog verschillen zijn tussen de iPhone 7 en zijn voorgangers? Zeker. Wanneer je een iPhone 7 koopt zitten er duurzamere specificaties op dan die van de voorgangers, zoals snellere processors, betere batterijen en meerdere duurzame onderdelen. Alle reden dus om te gaan voor die nieuwe telefoon.

Samsung, Sony en LG op weg naar duurzaamheid

Opvallend is dat merken zoals Samsung, Sony en LG een D-label scoren. Dit houdt in dat de eerste mijlpalen zijn bereikt, zoals het terugdringen van CO2 uitstoot en het gebruik van gerecycled plastic. Er zijn echter nog wel grote stappen te maken. Er valt voor deze merken nog veel te doen om aan te tonen dat ze milieuvriendelijk werken en zorgen voor goede werkomstandigheden.

HTC en Huawei minst duurzaam

De merken die als slechtste uit de test gekomen zijn, zijn HTC en Huawei. Ze scoren een E-label. Dit betekent dat ze beperkte informatie geven over hun duurzaamheidsbeleid en dat ze daarnaast nauwelijks voortgang kunnen aantonen. Het is belangrijk dat de merken transparantie tonen omdat de consumenten dan duidelijk voor ogen hebben hoe de merken HTC en Huawei zich inzetten voor duurzaamheid.

Foto: fairphone

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies