Op zoek naar een duurzame vloer: marmoleum

Op zoek naar een duurzame vloer: marmoleum Tuesday March 8, 2016

Wij gaan binnenkort verhuizen naar een echt grote-mensen-huis. Een hoekhuis in een keurige wijk op loopafstand van school met een behapbare tuin en -als het goed is – weinig onderhoud van het huis. Tijdens mijn zoektocht ben ik beland bij de duurzame vloer kwestie. Inmiddels heb ik wat ervaringen met marmoleum verzameld.

In eerste instantie dacht ik dat marmoleum zo’n typische ziekenhuisvloer was. Maar nadat ik me in de woonblaadjes een paar keer had betrapt op de gedachte ‘wat een gave vloer’ en dan vervolgens in de kleine lettertjes ‘marmoleum’ zag staan ben ik me toch wat verder gaan oriënteren.

Ervaringen met marmoleum

Het allerbelangrijkste vind ik dan ervaringen van andere mensen die zelf ook marmoleum in huis hebben. Dat levert de volgende kennis en ervaringen met marmoleum op:

 • we zijn er heel blij mee, maar er dan ook erg zuinig op. Je moet wel echt viltjes onder stoelpoten en bank doen, regelmatig dweilen met Monel zodat kleine beschadigingen direct weggewerkt worden. Als je een waas van beschadigingen hebt rondom bijvoorbeeld de eettafel, dan kun je die herstellen door licht op te schuren en met een speciaal middel te bestrijken.
 • heel fijn!
 • wij hebben al 4 huizen lang marmoleum vloeren. Ik ben er erg blij mee. Wij zijn er wel zuinig op. Erg comfi in combinatie met vloerverwarming.
 • mijn vader heeft marmoleum maar alleen in slaapkamers en gangen. Ik vind het wachtkamer gevoel erg meevallen.
 • wij zijn er erg tevreden over! Heel onderhoudsvriendelijk, ecologisch, ruime keuze en warm gevoel. Zou ook minder stof aantrekken en daardoor beter voor bijvoorbeeld mensen met astma.
 • op onze bovenverdieping ligt linoleum en we zijn heel tevreden! Het is onderhoudsvriendelijk, ecologisch, zacht en heel goed in combinatie met vloerverwarming.
 • I like marmoleum. Het ligt overal op onze benedenverdieping. In combinatie met vloerverwarming. Het is supermooi, in een mum van tijd schoon en heel erg fijn met een klein kruipertje in huis.
  Had ik al gezegd dat ik marmoleum echt geweldig vind?
 • Wij hebben click in de woonkamer. Ik vind het prachtig; zowel om te zien als duurzaamheid van het materiaal. Het is wel erg gevoelig voor krasjes. Met kinderen niet altijd handig.
 • Tip! kies voor een print zodat je vlekken niet direct ziet, effen geeft wel een heel mooie look zoals een betonnen gietvloer.

Wat is marmoleum?

Marmoleum wordt gemaakt van 97% natuurlijke materialen, 72% daarvan is snel herwinbaar en 43% is gerecyclede content. Marmoleum is een mengsel van jute, vlas, houtmeel en kalksteen.
Jute en vlas zijn jaargewassen die net als tarwe en maïs worden geoogst. Het winnen van hars is een continu proces, terwijl het houtmeel, een afvalproduct van de houtindustrie, afkomstig is uit Europese productiebossen. Kalksteen is in overvloed beschikbaar. Deze simpele, natuurlijke ingrediënten vormen samen het linoleum.

Wat is het verschil tussen marmoleum en linoleum?

Daar hoeven we niet lang over te praten. De producten zijn eigenlijk hetzelfde. Marmoleum is een merknaam van Forbo Flooring, de Nederlandse producent.

We overwegen het click marmoleum nog steeds voor de hele bovenste verdieping. Heb jij ook ervaring met marmoleum? Let me know!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies