Zo maak je je dak groen!

Vanuit de lucht zou het een heel nieuwe blik op de stad geven: als iedereen een groen dak zou hebben. Sedum planten op daken van huizen zie je steeds vaker en in andere Europese landen al een begrip.

Groene daken zijn in Nederland helaas nog steeds zeldzaam in het stadsbeeld. Gelukkig beginnen huishoudens en gemeentes steeds meer de voordelen te zien van groene daken. In dit artikel zetten wij de verschillende mogelijkheden en voordelen van een groen dak op een rijtje. Een groen dak is zeker niet voor iedereen met name omdat het redelijk wat onderhoud vraagt. Voor het milieu en een groener stadsbeeld zou het echter positief zijn als Nederland meer groene daken zou kennen.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak begroeid met sedum platen (vetplanten), gras, bloemen of een combinatie hiervan. Tenzij het gaat om een vrijstaande woning worden deze vaak niet op het primaire dak van een woning geplaatst. Dit om te voorkomen dat het uiterlijk van het exterieur te veel veranderd ten opzichte van de woningen ernaast. In Nederland worden groene daken vooral geplaatst op het dak van de schuur, carport of fietsenstalling. Tegenwoordig worden ook steeds meer zakelijke gebouwen en appartementencomplexen voorzien van groene daken.

Hoe leg ik een groen dak aan?

Groene daken zijn zelf aan te leggen. Echter is het handig om dakdekker aan te nemen die ervaring heeft met groene daken. Er zijn bijvoorbeeld een aantal belangrijke aandachtspunten waarmee rekening mee gehouden moet worden. Dit is met name hoeveel gewicht het dak aankan. Zeker wanneer het regent houdt het dak veel vocht vast. Er moet dus goed worden berekent hoe dik de onderlaag van het groen dak mag zijn en hoeveel vegetatie erop kan. Daarnaast moet het verwerken van de afvoer van de regenpijp in het groen dak op een goede manier gebeuren. Besluit je toch het groene dak zelf aan te leggen maak de dakbedekking dan eerst goed schoon. In de bekende tuinwinkels kunnen kant-en-klare matten gekocht worden voor groene daken. Matten met sedumplanten vergen het minst onderhoud.

Extensief en intensief

Een intensief groen dak is een dak dat werkelijk belopen kan worden en in zekere zin de functie van een tuin heeft. Dit is niet op alle daken mogelijk en hier is altijd een bouwvergunning voor nodig. Extensieve groene daken zijn er meer voor de sier en kunnen dus niet worden belopen. In een groot deel van de gevallen is hier ook een vergunning voor nodig.

De voordelen van groene daken

Een groen dak is natuurlijk niet alleen om je eigen buurt een stukje groener te maken. Het kent ook grotere voordelen voor het milieu. Zeker wanneer meerdere huishoudens in de buurt een groen dak hebben heeft dit een versterkend effect. Alle voordelen op een rijtje:

  • Natuurlijk isolatie materiaal: Koele zomers, warme winters
  • Het riool wordt ontlast door de afwatering van het systeem
  • Een verbeterde luchtkwaliteit
  • Meer diversiteit van vogels en insecten in de buurt
  • Minder vaak dakwerken nodig (het dak gaat tot 20 jaar langer mee)
  • Haalt een hoger rendement uit zonnepanelen
  • Een stukje extra groen in de stad
  • Doet de waarde van een woning stijgen

Huizen met groene daken (zeker in combinatie met zonnepanelen) doen het erg goed op de huizenmarkt. Wanneer je ooit aan een verhuizing toe bent zul je zien dat de woning veel sneller verkocht zal zijn. Duurzame woningen worden tot wel 2x sneller verkocht. Begin dus tijdig met het uitzoeken van een geschikte verhuisfirma. Groene daken zijn dus niet alleen goed voor het milieu maar ook een slimme investering.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies