7x Planten met een luchtzuiverende werking voor in huis

7x Planten met een luchtzuiverende werking voor in huis Tuesday July 5, 2016

Planten in huis geven je inrichting een hele fijne uitstraling. Vriendelijker, gezonder en natuurlijker. Nu ben ik niet bijzonder goed in het verzorgen van planten. Dus los van dat ze bij voorkeur mooi moeten zijn, vind ik gemak belangrijk. En als het dan ook nog planten zijn die een sterkere luchtzuiverende werking hebben ben ik helemaal verkocht.

Een gezond binnenklimaat is natuurlijk erg belangrijk. Daarom zie je op kantoren steeds meer planten, maar een groene look in huis is ook prachtig. Luchtzuiverende planten nemen schadelijke stoffen (vluchtige verbindingen) op uit de lucht en breken dat af in hun wortel. Bekende ongezonde vluchtige stoffen zijn: formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol.

Net als bomen zetten ook planten koolstofdioxide om in zuurstof. Bovendien binden zij fijnstof aan hun bladeren.

Zelfs vieze geurtjes kunnen afgebroken worden (nee, niet als er ineens een poepluier is). Daarmee zijn deze planten een soort natuurlijke luchtverfrissers.

Een dagje tuincentrum is bijna een dagje uit. Het is zo lekker om omgeven te zijn door zoveel mooie planten. Kamerplanten kun je tegenwoordig ook makkelijk online bestellen. Ook makkelijk!

Een paar planten met luchtzuiverende werking zijn Areca, Nephrolepis, Spathiphyllum, Phlebodium, Hedera, Calathea en Aloë Vera.

1. Blue Star

De Blue Star zie je ook hierboven op de foto. Ik vond altijd de kleur al mooi, dus ik had ze al maar wist niet eens dat ze ook in dit rijtje thuis hoorden van planten met een extra sterke luchtzuiverende werking. Ze zijn zo makkelijk in onderhoud en lijken altijd mooi vol.

blue star lijstje luchtzuiverende kamerplanten

2. Hedera / klimop

Onze schutting hangt er vol mee en het groeit nog beter dan kool. Maar wist je dat je klimop ook in huis kunt zetten? Het zal iets minder hysterisch hard groeien, maar dat is bij deze kamerplant wel een voordeel. En bovendien heeft dus ook klimop een betere luchtzuiverende werking.

klimop lijstje luchtzuiverende kamerplanten

3. Krulvaren

Naar mijn smaak niet de mooiste plant om solo in een hoekje neer te zetten, maar juist een onwijs mooie om bij andere planten neer te zetten. De frivole springende bladeren geven zo’n plantenhoekje een vrolijke uitstraling.

4. Areca palm

De ultieme kantoorplant! Of mag ik dat niet zeggen? Ik vind hem daar zo bijpassen. Natuurlijk ook leuk voor in huis hè? En makkelijk te onderhouden en krijgt makkelijk wat meer lengte.

5. Strauss

Zeg me maar even na ‘Spathiphyllum wallisii‘. Ook deze bekende plant heeft een sterke luchtzuiverende werking. Hij neemt gassen op die bijvoorbeeld gebruikt worden bij het behandelen van meubelen en die tijdens het gebruik in de woonkamer nog steeds vrij komen (daarom is tweedehands ook een prima keuze).

strauss lijstje luchtzuiverende kamerplanten

6. Calathea

Calathea is er in verschillende versies. Hieronder zie je een calathea, maar op de bovenste foto staat hij ook rechts van de Blue Star.

Mooie volle bladeren met zebraprint en de onderkant van de bladeren is donkerrood.

7. Aloë Vera

Waar is Aloë Vera eigenlijk niet goed voor. Met een beetje een cactuslook past deze kamerplant overal bij. En nog een makkie in de verzorging ook.

luchtzuiverende planten binnen voorbeeld aloe vera

Maar waarom hebben juist deze planten een betere luchtzuiverende werking? Dat komt doordat ze een groot bladoppervlak hebben met relatief veel huidmondjes. Des te meer huidmondjes, des te beter de plant in staat is om stoffen uit de lucht op te nemen.

Bij het bepalen van de hoeveelheid die je nodig hebt voor een optimaal resultaat hanteert Prof. dr. Bert van Duijn van Fytagoras, Sylvius Laboratorium de vuistregel: 350 gram bladmassa per persoon van een redelijk tot goed luchtzuiverende plantensoort.

Tip! Aan de hand van bovenstaande kun je al concluderen dat een plant ook een heel goede aanvulling is in de babykamer!


Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies