Watt… welke LED lampen moet ik hebben?

Watt… welke LED lampen moet ik hebben? Sunday December 3, 2017

Doei gloeilamp, hallo LED! Wie nog gloeilampen heeft omdat ze er toch nog in zaten is een dief van zijn eigen portemonnee. Maar als je ze wilt vervangen, hoe weet je dan welke je moet kopen?

De verwarring die makkelijk kan ontstaan gaat om het verschil tussen de hoeveelheid watt die je nog kent van de gloeilamp. En de lumen van een LED lamp. De hoeveelheid watt zegt iets over het vermogen van een gloeilamp. Maar lumen zegt iets over de lichtopbrengst.

Zo reken je van watt van een gloeilamp naar watt en lumen van een LED lamp

Stel je hebt een gloeilamp met 10 watt vermogen. Die heeft een lichtopbrengst van 100 lumen. Als je ook bij een LED lamp zou gaan kijken naar het vermogen wordt het nogal ingewikkeld, want voor LED is dat dan 1 watt (in plaats van 10 watt van de gloeilamp). Terwijl dus de lichtopbrengst (lumen) hetzelfde is.

Daarom zie je bijvoorbeeld bij de LED lampen van Karwei’ de aanduiding 6W = 60W. Dat betekent dat die LED lamp zelf een vermogen heeft van 6W en dat dat vergelijkbaar is met een ‘ouderwetse’ lamp van 60W.

Het doet me een beetje denken aan de overstap van guldens naar euros (ik word oud…). Toen waren we nog jarenlang aan het terugrekenen naar guldens terwijl ze al niet meer verkrijgbaar waren (net als gloeilampen nu).

Branduren LED, ook x 10

Grappig trouwens dat die vermenigvuldiging met 10 ook voor de meeste LED lampen makkelijk opgaat als je het hebt over de branduren. Kon je met een gloeilamp zo’n 1500 branduren redden, dan kun je met een LED lamp vaak minstens 15.000 en soms zelfs wel 50.000 branduren halen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies