Arty Farty Farm: etalage voor creatieve moeders

Arty Farty Farm: etalage voor creatieve moeders Tuesday April 26, 2016

Alle designers voor Arty Farty Farm van Jessica zijn stuk voor stuk hard werkende moeders. En allemaal heeft ze ze wel eens horen verzuchten dat het niet meevalt om tussen de huilbuien en alle organisatorische drukte door, ook nog eens creatief ondernemer te zijn. Wat het betekent om moeder te zijn, daar kan ze zelf nog niet over meepraten. Maar wat ze wel weet is dat het haar goed doet om al deze hardwerkende vrouwen op haar eigen kleine manier te kunnen helpen door ze een etalage te geven via haar webwinkel Arty Farty Farm.

Maken als meditatie

Vandaag was ik op bezoek bij weer zo’n hardwerkende moeder die vanaf april dit jaar haar mooie items bij Arty Farty Farm gaat verkopen: Iwona Kielar-Gracz met haar merk Mode Metamorphosis. Op haar eigen inspirerende manier, weet ze een tijd en een plek voor zichzelf te claimen om door het maken van haar kleding, tassen en ander handwerk, zichzelf te kunnen zijn en blijven. Iwona is autodidact en kleding maakt ze al zo lang ze het zich kan herinneren. Sinds twee jaar is ze ook druk aan de slag met een eigen tassen lijn, gemaakt van vilt.

‘Mooie dingen maken met mijn handen, is voor mij als meditatie. De één gaat naar de kerk, de ander zit op yoga. Ik maak kleding en tassen. Ik heb ook geen energie meer over aan het einde van een drukke dag om nog te gaan sporten of iets dergelijks. Dan ben ik blij dat ik gewoon lekker kan gaan zitten en met mijn handen bezig kan zijn. Daar word ik rustig van en ik kan ook mijn emoties kwijt in mijn werk en mezelf er mee uitdrukken’.

knuffels-maken-van-restjes-stof

En daar ben ik op mijn beurt dan weer erg blij mee, want Iwona maakt hele mooie dingen, waarbij ze ieder lapje stof hergebruikt tot nieuwe creaties. Op die manier past haar werk binnen het duurzame concept van Arty Farty Farm. En niet alleen Iwona werkt op deze manier. Ook Ioana van Redstitch verspilt ook zeker geen enkel stukje stof en creëert de meest mooie, grappige en praktische items van (vintage) textiel. Van pannenlappen, knuffels, broches tot tassen.

Autodidacte vakvrouwen

Alle RedStitch ontwerpen worden door Ioana zelf met de hand gemaakt. Veel van haar producten zijn one-of-a-kind. Het overgrote deel van haar assortiment bestaat uit materialen die ze hergebruikt.

Ioana is autodidact als het gaat om haar handwerk. Werken met de naaimachine doet ze al van jongs af aan. Ze noemt zichzelf een ”visuele junkie”; ze vindt haar inspiratie in beelden afkomstig uit allerlei soorten media waarbij Pinterest en magazines de meest geliefde zijn. Altijd gewapend met een klein notitieboekje, vangt ze haar ideeën op. Haar hart gaat sneller kloppen van vintage stofjes en prints of moderne strakke dessins.

Ook Monika van het merk Buubok is autodidact en maakt al jaren prachtige duurzaam design:
‘Ik besloot om van mijn passie voor handwerk mijn beroep te maken toen in naar Nederland kwam. Hier heb ik Buubok opgericht. Ik hou er van om moderne en sculpturale vormen te maken door traditionele technieken te gebruiken zoals breien en haken en om deze traditionele technieken te vermengen met een moderne omgeving. Ik haal mijn inspiratie uit vormen van moderne architectuur en uit natuurlijke organische vormen.’ Monika maakt voor haar ontwerpen gebruik van afgedankt textiel, dat ze tot repen verknipt en vervolgens vlecht en haakt tot prachtige vloerkleden en lampenkappen.

zelf-een-lampenkap-breien

Al ver voordat ik moeder werd was ik bezig om vanuit mijn passie en talent een bedrijf op te richten. Eenmaal moeder geworden kon ik me met veel liefde richten op alle taken die bij het moederschap horen, maar bleef het kriebelen om toch ook creatief bezig te blijven. Ik realiseerde dat het breiwerk dat ik deed een positief effect op mijn gemoed en gezondheid had, want het is bijna als yoga: het monotome karakter van het telkens herhalen van dezelfde bewezingen die bij het breien horen, ontspant zowel mijn lichaam als mijn brein! Voor mij bestaat er geen betere ontspanning dan te breien na een lange zware dag.
Kinderen komen nou eenmaal altijd op de eerste plaats, maar deze combinatie met mijn eigen creatieve werkt geeft me erg veel voldoening. Het is geen gemakkelijke weg, want het kost veel inzet, maar het is me zeker waard! Mijn geluk maak ik met mijn handen.’

Inspirerend en vervullend

Hoe vervullend dit creatieve werk is, weet ook Iwona mooi te verwoorden: ‘Het ontwerpen, creatief zijn en mijn verbeelding ergens op los kunnen laten is voor mij een doel op zich. Dat is wat mij echt gelukkig maakt. Het geeft me kracht. Het grootste plezier ligt voor mij in het maken van een nieuw project dat voor mij iedere keer weer een uitdaging vormt. En ik hou heel erg in het ontwerpen en maken van mooie dingen. Daarbij geeft de positieve feedback die ik krijg me een grote boost om door te gaan met dit werk. Wat verder nog mijn ontwerp dromen zijn? Ik wil gewoon graag verder gaan met het maken van mooie dingen, want dat is mijn passie. Ik denk niet dat ik een leven kan verdragen zonder dat mijn handen ergens mee bezig zijn.

Mijn handwerk is ook een manier om mezelf uit te dagen als mens. Zo heb ik mezelf een tijdje terug voorgenomen om 30 dagen lang, iedere dag een tas te maken. En zo is mijn serie van vilten tassen ontstaan. Sterker nog; ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar uiteindelijk had ik er blijkbaar 31 gemaakt! Vaak werken beperkingen, in welke vorm dan ook, als een duidelijk kader waar vanuit je jezelf bepaalde doelen kunt stellen. Een beperking kan dus ook heel erg stimulerend zijn!

Ik neem mezelf dit soort doelen voor om mezelf te dwingen beter te worden in mijn ambacht. Om te blijven ontwikkelen; mezelf er toe te zetten om te spelen, nieuwe dingen uit te proberen, nieuwe kleurcombinaties te ontdekken en nieuwe stijlen te vinden. Ik zie het ook als een oefening voor mezelf als mens. Het is goed om bezig te zijn op deze manier. Om jezelf uit te blijven dagen en je grenzen te verleggen. Ik doe dat met mijn ontwerpen.

De spullen die ik zelf heb gemaakt zijn geven me een enorm gevoel van rijkdom. Ik heb kledingstukken voor mezelf gemaakt die ik hooguit twee keer per jaar draag, maar als ik ze draag heb ik er een enorm gevoel van waardering voor, want ik weet hoeveel tijd en moeite het kost om iets moois te maken. En deze items gaan ook veel langer mee en zorgen op den duur dat er veel meer herinneringen bij zo’n tas of kledingstuk horen.

Ik kan de toekomst op dit moment niet plannen vanwege de kinderen, maar ik kan wel mensen blij maken met de dingen die ik nu maak en doe. Dit is wat ik mezelf in de toekomst ook zie doen. Van koekjes bakken, zeep maken en mijn naaiwerk maken. Ik ben gelukkig zo’.

knuffels-maken-van-restjes-stof

Maak je zelf ook duurzame producten en zoek je naar wegen om daar meer mee te doen? Schroom dan zeker niet om contact op te nemen! Mail naar info@artyfartyfarm.com of bel naar: 06-317 43 094 t.a.v. Jessica. We zij benieuwd!

En lees meer over onze maaksters op onze blog!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies