Waarom kinderen meer zouden moeten rennen

Waarom kinderen meer zouden moeten rennen Saturday April 28, 2012

Kinderen zijn druk en sommige kinderen zijn heel druk. Door te bewegen kunnen zij zich juist beter concentreren.

Als klein meisje op de lagere school hoorde ik het elke dag ‘Marielle zit eens stil’ ‘Marielle wees eens stil’. Ik had (en heb) een tomeloze bijna niet te bedwingen energie. Tegenwoordig krijgen kinderen met dit gedrag niet zelden een diagnose ADHD.

Rennen helpt kinderen te concentreren

Toen ik in de schoolbanken zat bestond dit begrip nog niet. Althans, ik had er nog nooit van gehoord. Ik kreeg wel een stempel, namelijk dat van druk meisje. Maar daar had mijn leerkracht wel een oplossing voor. Hij liet me vaak een paar rondjes rennen rond de grote zandbak voordat de les zou beginnen. Na het rennen was ik in staat om met wat meer concentratie de les te volgen. Die leerkracht had een vooruitziende blik, want uit onderzoek blijkt dat het hardlopen en bewegen een gunstig effect heeft op het concentratievermogen op school (Kuo & Taylor, 2004).

Dat rennen werkte ook voor mij, en ik ging fanatiek hockeyen. Ik trainde twee of drie keer per week, en op school ging het goed. Toen ik verhuisde naar Amsterdam stopte ik met hockey, en de onrust kwam weer terug. Gebrek aan beweging was mijn eigen conclusie, en toen ben ik gaan hardlopen.

Ik loop zeker drie keer per week. Ik ren om mezelf te ontladen, ik ren om mijn onrust kwijt te kunnen, en ik ren om in vorm te blijven. Door al deze beweging functioneer ik beter op mijn werk en heb ik meer geduld met mijn kinderen.

Rennen als therapie

Marielle rennen als therapieInmiddels was ik afgestudeerd orthopedagoog en werkzaam in de jeugdGGZ in een team waar zeer veel ADHD diagnoses werden gegeven. Ik herkende de onrust bij deze kinderen, en dacht : ‘ als het bewegen voor mij werkt, waarom niet voor een ander’ . Ik ben de cursus runningtherapie gaan volgen en werd steeds enthousiaster. De cursus richt zich met name op volwassenen met een depressie, maar je kunt runningtherapie ook zeer goed toepassen bij pubers. De gedachte is dat het bewegen je hersenen stimuleert bepaalde stoffen aan te maken die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Een van de bekendste van deze stoffen is Endorfine, die zorgt voor een prettig gevoel. Het is dus ook uitermate geschikt voor jongeren die zich wat somber voelen, of een laag zelfbeeld hebben.
Voor pubers met veel energie, zorgt het rennen letterlijk voor een fysiek uitputting, en geeft je meer rust.

Kinderen zitten teveel

Kinderen brengen tegenwoordig steeds meer tijd zitten door, en het zou goed kunnen dat een deel van de fysieke onrust zou kunnen komen door een gebrek aan beweging. Ook dr Bram Bakker, initiator van runningtherapie Nederland deelt deze mening en pleit voor meer beweging bij kinderen in de Volkskrant van 31 januari 2012.

Inmiddels ben ik mijn eigen praktijk gestart en runningtherapie neemt daar binnen een belangrijke plaats in. Verder heb ik momenteel een student die ik begeleid die onderzoek door naar het effect van fysieke fitheid op het concentratievermogen bij pubers. Misschien een mooie aanzet voor meer onderzoek. Want rennen kun je overal, enige dat je nodig hebt is een goed paar loopschoenen en een dosis frisse tegenzin.

Marathon New York

En ik? Ik ben altijd blijven rennen. In november ga ik naar New York voor mijn eerste marathon, en hoop daarmee ook nog geld op te halen voor een goed doel , namelijk Join for Joy, een stichting die zich inzet om kinderen in derde wereld landen ook kind te laten zijn!

Wil je mij en mijn doel steunen? Ga dan naar de Facebookpagina en bekijk een het filmpje.

Bronnen

Kuo, F. E., Taylor, A.F. (2004). A Potential Natural Treatment for Attention- Deficit/HyperactivityDisorder: Evidence From a National Study. Am J Public Health. 2004. pp 1580–1586.

Bakker, B (2012). Kinderobesitas is geen medische diagnose via de Volkskrant

Marielle gastblogIk ben Marielle Beckers en moeder van 7 kinderen, Jessie (15), Tijn (13), Bas (11), Sam (9), Daantje (5), Linde (5) en Ronja (1). Ik woon met mijn gezin in Amsterdam en ben werkzaam als orthopedagoog. Behalve dat ik les geef aan studenten Pedagogiek aan de UvA, ben ik samen met psychologe Sonja Borgsteede in januari 2012 Buro Bloei begonnen. Wij geven advies en begeleiding over opvoeding en ontwikkeling aan kinderen ouders en scholen.
Naast mijn gezin en werk is mijn grote hobby sporten, en dan met name hardlopen. Dit houdt mij fit en energiek en ik probeer deze passie over te brengen door een keer per week buiten sportles voor Mom In Balance aan zwangere vrouwen en vrouwen die na de zwangerschap weer fit willen worden.

Voor wie meer wil lezen over de invloed van beweging op kinderen is er het boek Fitte kinderen, sportieve tieners. Dit boek bevat (wetenschappelijke) informatie en is geschreven voor mensen die beroepsmatig met dit onderwerp te maken hebben.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies