De bakbijbel! Home Baked

De bakbijbel! Home Baked Tuesday November 4, 2014

Zocht je Linda? Dat kan kloppen. Ze was compleet in de ban van het boek Home Baked van Yvette van Boven. Je zal maar Linda’s testpersoon zijn…

Toen ik het boek Home Baked net had uitgepakt en voor de eerste keer had doorgebladerd wilde ik maar één ding, meteen naar de…. bank. Ja, dat is natuurlijk een vreemde plek voor een boek met 380 pagina’s vol bakrecepten. Dan zou je toch de keuken in willen. Maar wat ik altijd de fijnste kookboeken vind, zijn de boeken waar je ook echt in kunt lezen. En dat kan in dit boek. Dus als eerste ben ik onder het genot van een kop thee op de bank gaan zitten en heb ik het boek van voor tot achter doorgelezen.

Yvette van Boven begint het boek met informatie over producten, basis benodigdheden, en basis recepten. Ook al lees ik graag kookboeken en staat de televisie geregeld op een kookprogramma, ik heb aardig wat opgestoken van de informatie. Een goed begin!

Koekjes, taarten en brood

Dan waar het om gaat, de recepten. Praktisch ingedeeld in onder andere koekjes, taarten en brood. Bij veel recepten heeft Yvette een persoonlijk stukje tekst geschreven. waar het recept vandaan komt, hoe ze er aan komt en wat haar gevoelens en herinneringen erbij zijn. Echt een persoonlijke toevoeging. Het maakt dat het niet alleen een verzameling recepten is maar ook een verhaal voor de lezer. Bovendien is het mooi geïllustreerd en van de foto’s erbij krijg je meteen trek. Zoals dat hoort bij een kook- of bakboek.

Kiezen terwijl je alles wilt

Natuurlijk wilde ik ook graag recepten uitproberen. En het was nog knap lastig om een keuze te maken. Maar toen kwam ik het recept van luchtige citroen-maanzaad cake tegen. Uiterlijk lijkt deze op de lemon-poppyseed cupcakes van de Starbucks waar ik mezelf bij uitzondering heel graag op trakteer. Die kwam dus met stip op nummer 1. Als tip staat de overgebleven eigelen te gebruiken voor lemon curd. Prima, die heb ik nog nooit gemaakt dus laten we dat ook maar proberen (‘een heel ander recept dan ik gebruik’ zei mijn moeder over te telefoon, dus meteen mooi ter vergelijk). Tja, en wat hoort er bij lemon curd…. Scones! Recept ziet er niet ingewikkeld uit, dus dat kan er ook nog wel bij. Bij het horen van de recepten bood mijn moeder ook spontaan een handje hulp en haar (ruimere) keuken aan. Goed plan! Want in mijn piekkleine keukentje is het toch een stuk minder leuk bakken dan in een gezellige leefkeuken, met mams achter de hand voor het geval dat ik er niet uit kom.

Aan de slag dan. Alle ingrediënten netjes klaar, zoals het hoort. Bakbijbel in de aanslag, muziekje erbij, niks staat een heerlijke bakmiddag in de weg. Ook niet mijn dochtertje, want ik ben heel tactisch pas begonnen toen zij op bed lag. Samen bakken moet nog heel eventjes wachten. Al hebben we de eerste (redelijk mislukte) poging tot koekjes bakken achter de rug, en weet dochterlief inmiddels dat koekjesdeeg ook heel lekker is voordat het de oven in gaat.

Ai, ai… de poedersuiker vergeten

De recepten zijn allemaal goed beschreven en als je alles tot op de letter volgt, kan er eigenlijk niks mis gaan. Maar die scones, dat ging toch echt niet goed. Niet bruin, niet gerezen, wel keihard. Na overleg met mams en nog eens een blik op het recept werd het probleem al snel duidelijk. Poedersuiker vergeten. Dus de vogeltjes kregen luxe kruimels en wij gingen verder met poging twee. En dat pakte beter uit, gelukkig!

Wonder boven wonder, alle drie de recepten gelukt. Een geweldig luchtige cake, scones zo goed als ik denk dat je ze thuis kan krijgen en een heerlijke zure lemon curd (of Demon Dirt zoals een vriend van mij het schijnt te noemen, klinkt als een goede term ervoor). Mijn testpanel (bedankt David ‘Demon Dirt’, Janneke en natuurlijk vast testpersoon van alles wat gebakken wordt Irma) was goed te spreken over het resultaat. De citroencake is een recept wat ik zeker vaker ga maken, ik kan me niet voorstellen dat er ook maar iemand is die deze niet lekker vindt!

Heel Holland Bakt met Home Baked

Mijn mening over het boek is dat het echt een bakbijbel is, met gezonde, minder gezonde en ronduit ongezonde maar allemaal lekkere recepten. Een beetje bakervaring is meegenomen, maar als je ook de informatie leest komt het best goed.
Fijn is dat bij de recepten allergie informatie vermeldt staat en of het eventueel suikervrij of snelle-suiker vrij is.
Wat mij betreft is dit een must-have voor elke hobby-bakker en Heel Holland Bakt liefhebber. Want geloof me, je gaat bijna denken dat je zelf aan het programma mee zou kunnen doen.

home baked yvette van boven bak kookboek review

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 32 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda schreef eerder ook blogs over goedkope zwangerschapskleding, zelf een positiebroek maken en haar zoektocht naar de beste eco wasbare luier.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

No related posts found

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies