DIY: zelf een jumpsuit of babyslaapzakje maken

DIY: zelf een jumpsuit of babyslaapzakje maken Monday October 7, 2013

De kraamverzorgster en vroedvrouw waren helemaal enthousiast over het slaapzakje dat ik voor de baby maakte met behulp van een jumpsuitpatroon.

Zelf kinderkleding maken is een dankbare klus. Vooral als ze zelf aan kunnen geven wat ze mooi vinden. Daardoor loopt mijn zoon vaak in zijn ‘paddenstoelenshirt’ of ‘apenshirt’ en mijn dochter vindt haar ‘vogeljurkje’ het allermooiste. Maar voor de baby zijn rompers en jumpsuits natuurlijk erg leuk. Ze zitten comfortabel (denk ik) en je kunt ze zelf pimpen.

Het gratis jumpsuitpatroon van Kiind

Op de leuke site Kiind.nl kun je gratis een patroon voor een jumpsuit downloaden. Je hebt een klein beetje naaiervaring nodig, maar probeer het vooral gewoon eens. Struikelblok is vaak de halsboord. Daar had ik eerst wat moeite mee (ze werden nogal wijd en niet mooi strak).

Het boordjesprobleem

Het verschilt per machine hoe je die het mooiste kunt maken. Bij mij scheelde het al als ik de boord niet aan de achterkant mooi dubbel probeer te vouwen. Ik laat gewoon de tricot of boordstof los ‘hangen’ aan de binnenkant, dat scheelt een laagje en ziet er aan de buitenkant direct een stuk netter uit. Nog zo’n ontdekking: de ene boordstof is de andere niet. Neem een stevige kwaliteit, dat scheelt echt. Omdat ik de hals ook wat lang vind trek ik de voorste hals lijn vaak wat verder naar buiten als ik het voorpand en achterpand op elkaar bevestig. Vervolgens knip ik dan de hoekjes af.

Ik heb inmiddels meerdere variaties gemaakt met dit patroon.

Een babyslaapzakje

[poll id=”19″]Voor de baby een slaapzak: daarbij heb ik dus geen benen geknipt, maar vanaf de taille naar beneden een grote lange lap. Onderin heb ik elastiek gemaakt. Dit leek me ideaal bij het verschonen. De vroedvrouw en de kraamverzorgster zijn ook wild enthousiast, dus zeker erg geschikt om als kraamcadeau te geven!

Een jurkje met eneveloppe hals

Laat je het patroon vanaf de taille wijd uitlopen naar beneden, dan heb je een jurkje met een enveloppe hals. Ik gebruikte de lengte van een ander jurkje, die mijn dochter mooi past en zo lang maakte ik ook dit jurkje. Ik houd van getailleerde modellen, dus ik heb na het passen nog een extra zijnaad gemaakt, die kan ik er later uithalen als ze groter wordt en dan heeft ze direct een leuke tuniek.

De ‘gewone’ jumpsuits

Maar de jumpuits zijn dus ook onwijs leuk! Varieer ook eens met verschillende stoffen voor de voor- en achterkant of de mouwen. Zo raken je restjes mooi op of kun je een dure stof voor het voorpand gebruiken en een meer goedkope effen stof voor de achterkant en / of mouwen. Ik houd zelf zowel van Scandinavische prints, maar ook juist van effen stoffen. En wie dat saai vindt kan er altijd nog een mooi plaatje op flocken!

Longsleeve

Gebruik alleen de bovenkant van het patroon om een shirt met lange mouwen te maken.

zelf babyslaapzak jumpsuit maken patroon

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies