Filosoferen met kinderen

Filosoferen met kinderen Friday April 22, 2016

‘Waarom is er meer water op onze aarde dan land?’ Stella is tijdens deze vraag hard aan het zwoegen op de pedalen om met haar bakfiets bovenaan het tunneltje weer op adem te komen.

April, de maand van de filosofie. Nu mijn kinderen groter worden krijg ik steeds meer gesprekken, echte gesprekken. Over hoe zij denken dat de wereld in elkaar zit, waarom een lepel een lepel wordt genoemd en wat er met je gebeurt als je dood gaat. Er wordt gevraagd, verwonderd en nagedacht. Ze komen met de meest uiteenlopende vragen en veelal onverwachts.

Wanneer heet het filosoferen? En wat is filosoferen? Hoe filosofeer je met kinderen? Filosoferen is op een andere manier denken, creatief en kritisch. Denken vanuit verwondering. Mijn zoon vroeg laatst tijdens het afwassen: ‘Is Nederland een klein land?’ Ja, Nederland is niet zo groot zei ik. Ik wilde hierover doorpraten en vroeg: vind jij Nederland klein? ‘ Ik weet het niet antwoordde hij, maar als Nederland zo klein is waarom voel ik dat dan niet’. Ik zie overal mensen en ik kan overal heenlopen.’

Hoe kun je starten?

Door vragen van je kind serieus te nemen. Vragen die vaak voortkomen uit verwondering. Meestal zijn dit vragen waar we niet direct een pasklaar antwoord op hebben. Door er samen over te praten, goed naar elkaar te luisteren en hardop te denken hoor ik de meest ontroerende en slimme antwoorden. Vaak met goede onderbouwingen en argumenten. Het leuke is dat je niet alleen hoort wat ze denken maar vooral hoe ze denken. En mooi meegenomen, je traint direct sociale, emotionele-, morele en hun taalontwikkeling.

Vanaf de achterbank: ‘ Mam, hoe kan de wereld nou nooit ophouden? Er is toch altijd een muur? Ik vind dat iets altijd moet stoppen. Even stil… ik vind het maar gek’. Waarom ik vroeg: Is het zo dat iets altijd moet stoppen?

Hulp bij het opstarten

Zelf ben ik op zoek gegaan om mijn kinderen meer te prikkelen. Op zoek naar leuke vragen om samen over te praten. Ik vond de kaartjes ‘Praatprikkels’ van Fabien van der Ham (filosofiejuf). Hele bijzondere vragen, waar je niet direct een antwoord op hebt, maar het heerlijk is om samen met je kinderen over na te denken. Wat vind ik hier van? Op welke manier kan ik er anders naar kijken? Met welke verbazing kijkt mijn kind hiernaar? De originele, slimme antwoorden zorgen telkens weer voor een volgende vraag.

ervaringen filosoferen met kinderen

Tijdens het naar bed brengen: ‘ Mam, word ik later een engeltje als ik dood ga?’ Ik weet het niet zei ik, wat denk jij? ‘Misschien wel… ik denk dat het wel erg druk wordt daarboven. Ik denk dat ik dan doorzichtig ben, of toch een sterretje’. Waarom denk je dat vraag ik. ‘Nou gewoon, ik zie er altijd zoveel in de hemel staan en ze glinsteren zo mooi’. Even stil (de bovenkamer draait overuren). Weet je mama, ik zou liever eerst dood zijn en dan pas weer levend. Hoezo dan vraag ik. ‘Nou, want je leeft nu heel kort en dan ben je lang dood. Ik zou het liever willen omdraaien, eerst kort dood zijn en dan voor altijd leven’.

ervaringen filosoferen met kinderen

Filosoferen, het is even wennen, maar al snel levert zoveel leuke gesprekken op. Ga dus samen hardop denken en onthoud, geen antwoord is goed of fout. Ook wordt het afwassen zo een stuk gezelliger.

Zin om te proberen? Enkele voorbeeldvragen

Kan je lichaam pijn hebben en jij niet? Kun je de baas over iemand zijn? Wat is sterker, de wind of de zon? Ben jij de eigenaar van je schaduw? Is het belangrijk om veel geld te verdienen? Moet je altijd eerlijk zijn? Is armoede oneerlijk? Wat is werk? Wanneer is iets waar? Wat is vriendschap? Bestaan er slechte mensen? Wat is een regel? Wat is een baas? Wat is liefde? Wie ben jij? Hoeveel keer mag je achter elkaar trouwen? Kun je verliefd worden op een robot? Waar was je voor je geboorte?

Bron: Filosoferen met kinderen blogspot & Filosofiejuf

Over Stella

stella koekkoek gastblogsterHoi, ik ben Stella Koekkoek, mama van drie lieffies (8, 6 en 2 jaar) en getrouwd met mijn lieve man, Magchiel. Ik woon in Dordrecht en eigenaresse van de webwinkel en winkel: Kind Zo Blij. Een (web)winkel met biologische kinderkleding voor 0 tot 6 jaar. De kleding is niet alleen biologisch maar ook fairtrade. Naast de kleding een boel andere leuke blijmakers.

Als moeder van twee jongens vond ik het lastig om leuke biologische en fijn zittende jongenskleding te vinden. Toen dacht ik: ‘ik ga het zelf doen’! Sinds oktober 2015 heb ik samen met mijn vriendin Nelleke een een winkel in het centrum van Dordrecht en kregen wij elke dag de vraag, waarom geen meisjeskleding? Vanaf nu kun je voor jongens EN meisjeskleding bij ‘kind zo blij’ terecht.

‘Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’

Stella schreef ook een fantastische blogpost over haar dagje uit met de kinderen naar Tiengemeten oftewel Moddereiland.

filosoferen-met-kinderen-hoe-ervaring

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies