Geocaching! Schat zoeken voor kleine en grote kinderen

Geocaching! Schat zoeken voor kleine en grote kinderen Tuesday September 15, 2015

Het was de meest gedane gezinsactiviteit deze zomer: schat zoeken. Het avontuur begon tijdens onze vakantie in Tsjechië, maar al snel konden we ook geen boodschapje meer doen in de buurt zonder even geocache te zoeken. Een super leuke to do met kids!

Ik had er al verschillende vriendinnen over gehoord. Hoe leuk het wel niet is om te geocachen. En daar bleef het lange tijd bij. Een to-do op de lange lijst met de naam ‘leuke-dingen-om-ooit-nog-eens-op-te-pakken-met-de-kinderen’. Het was tijdens onze vakantie in Tsjechië dat ‘geocachen‘ opeens met stip op nr.1 kwam te staan.

Proefversie van de app of go pro

Mijn vriend had ook inmiddels ergens gehoord over geocachen en hij had inmiddels de app op zijn telefoon geïnstalleerd. Die app is in een intro versie verkrijgbaar en gratis. Of je betaalt een bedrag en je hebt de complete app tot je beschikking. Aangezien mijn vriend altijd snel go pro gaat, hadden wij direct de complete app.

De eerste schat

In de buurt van een kasteel besloten we de app aan te zetten en te kijken of er een ‘schat’ in de buurt was. Uiteraard was zoonlief (5 jaar) direct volledig paraat om te helpen zoeken. De mannen doken het bos in en begonnen op basis van de coördinaten, het kompas en de kaart te zoeken naar de schat. Omdat we geen rotsbeklimmers zijn kozen we natuurlijk een cache met een lage moeilijkheidsgraad. De mannen kwamen uit bij een wegwijzer middenin het bos. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar deze wegwijzer stond echt middenin het bos, dus gewoon tussen de bomen en niet echt bij een bewandelbaar pad. Het bordje bleek een geheim vakje te bevatten waar ‘de schat’ in verstopt zat. Dat werd de eerste geocache van een nieuwe hobby.

Ook in Nederland liggen schatten. Erg veel zelfs. Hier in Noord-Groningen liggen bijvoorbeeld geocaches bij alle molens, zodat je eventueel een rondje langs alle molens kunt doen en ook van alles over molens kunt leren. Maar ook bij oude kerken liggen vaak caches. Omdat iedereen een schat kan maken (je moet hem ook beheren) liggen er ook op ‘gewone’ plaatsen vaan geocaches, zoals bijvoorbeeld bij een boom bij een parkeerplaats of in een tuintje.

Zo vind je de schatten

Je zet de app aan en drukt op de grote groene knop ‘vind dichtstbijzijnde geocaches’. Je kiest dan een cache op basis van moeilijkheid, bereikbaarheid en grootte. Het is wel zo leuk om de omschrijving even goed te lezen. Ook kun je foto’s bekijken, maar die kunnen spoilers bevatten. Je drukt nu op de knop ‘Navigeer naar cache’ en dan kun je kiezen uit een kompas of een plattegrond. Omdat je telefoon ook weer niet helemaal super nauwkeurig is heb je uiteindelijk nog een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante meter waarop je de schat moet zoeken. Dat klinkt makkelijker dan het is. De kinderen zoeken soms heel intensief onder alle blaadjes, maar we hebben ze nog niet altijd gevonden. Ook de makkelijke niet. Wij zijn geen echt goede zoekers hoor, maar het is gewoon echt niet zo makkelijk als het lijkt. Als je er niet uit komt kun je vaak nog voor een hint kiezen. Misschien lukt het jou dan wel om de schat sowieso te vinden.

Wat is dat dan voor schat?

Van tevoren moet je misschien wel even wat verwachtingen managen van de kinderen. Vaak is de cache namelijk niet meer dan een boekje waar je je naam in schrijft. Soms zit er wel iets in wat je mee mag nemen, soms tegen inruil van iets anders. Er zijn ook caches die je juist mee moet nemen en zo ver mogelijk weg weer moet verstoppen. Dat staat er ook bijgeschreven en dat is extra leuk om tijdens een vakantie te doen. Er zijn caches die de halve wereld al over gereisd hebben en dat levert prachtige verhalen op.

Probeer het gewoon eens uit, maar pas op! Het is verslavend! (ook voor ouders)

geocachen leuke activiteit voor kinderen

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies