De grote eco familie

De grote eco familie Thursday March 8, 2012

Hoe eco is een gezin met zeven kinderen?

Marielle is mama van zeven kinderen. Is zo’n groot gezin heel vervuilend of juist heel eco?

Vereerd ben ik wel, dat ik gevraagd ben een blog te schrijven voor Ecomama, maar het zet me ook aan het denken, want hoe ‘eco’ ben ik eigenlijk?

Om te beginnen zijn mensen de grootste vervuilers die er zijn, en ik heb er zomaar zeven op de wereld gezet. En hoe zit het met al die wassen die ik met dit grote gezin draai? En het waterverbruik? En het afval?

Ochtendrituelen

Na een week van eens kritisch reflecteren op ons gedrag als gezin moet ik tot de conclusie komen dat we eigenlijk best wel eco zijn.

Zo is manlief de enige die ‘s ochtends lang doucht, en zorgt daarmee voor een zeer beperkte douchetijd voor mij en de twee pubers. Tot afgrijzen van de laatste heb ik ze deze week getimed, en binnen drie minuten waren ze klaar (misschien dat mijn aanwezigheid het proces enigszins heeft versneld, maar lang is het doucheritueel nooit, omdat er anders geen tijd overblijft voor het stylen van het haar natuurlijk).

Als er dan überhaupt nog tijd voor mij overblijft, is het heel weinig, dus ik heb mezelf aangeleerd binnen twee minuten te douchen en mijn haren te wassen.

Vervolgens wordt er gegeten, waarbij de lege pakken melk keurig bij het oud papier belanden, evenals de krant. De afwas gaat in de afwasmachine, maar deze gaat pas aan als hij helemaal vol is. Ok dat is dan bij ons vrij snel, maar met de hand afwassen met een gezin van negen is echt nauwelijks te doen en ik word ook gewoon om 09:00 op mijn werk verwacht.

Op de fiets!

De kinderen naar school en de creche brengen gaat altijd lopend of op de fiets, en zowel ik als manlief fietsen elke dag naar ons werk. Als ik een keertje buiten Amsterdam moet zijn en het is minder dan 15 KM pak ik de racefiets en houd op die manier meteen mijn lijf in vorm.
Langere afstanden worden met het OV afgelegd en geniet dan van het feit dat ik word gedwongen om te zitten (tenzij de treinen te vol zijn, dan geniet ik wat minder). Wij gaan zelden met het hele gezin op pad, dus ons autogebruik beperkt zich tot eens per maand een ritje naar oma, of een rijbeurt voor het sporten.

Hoe eco zijn de kinderen?

En dat de kinderen, zijn zij eco? Nou best wel, in een groot gezin wordt heel veel doorgegeven, dus kleding wordt duurzaam gekocht en van kwaliteit zodat het nog wat kinderen mee kan. Behalve de broeken van de jongens die nooit lang meegaan, wordt bijna alle kleding opnieuw gedragen door broers/zussen en anders door nichtjes en neefjes.
Een grote hoeveelheid kinderen zorgt voor veel schade aan meubels, dus die laten we gewoon staan totdat het kroost wat minder kwijlt en knoeit, en niet meer elke dag met modder onder de schoenen binnenkomt. Af en toe wordt er wat geschoven of voorzien van een nieuw likje verf, of doorgegeven aan familie die dan weer wat leuks terug geeft.

In bad

De kleintjes gaan een keer per week samen in bad, en dat is dan meteen een heel groot feest. Geen moeite dus ze in het bad te krijgen, eruit is een ander verhaal… De rest van de week worden ze gewassen met een washandje, of douchen mee met de anderen.

Grote wasjes, kleine wasjes

Maar dan de wasmachine, hoeveel wassen draaien wij wel niet? Volgens de Miele monteur hebben wij een gemiddeld verbruik. De wasmachine is inmiddels 10 jaar oud, en functioneert nog steeds (met dank aan mijn moeder die me bezwoor dat de enige keus deze wasmachine was).

De kinderen vragen elke avond aan mij wat er schoon is en vies, en alles dat er nog enigszins vlekvrij uitziet dragen ze nog een dag. De handdoeken worden niet na elke afdroogbeurt gewassen, en veel was gaat op kort en 30 graden.

Biologisch eten

En tot slot eten we biologisch vlees en eieren, en brengen we het chemische afval keurig naar het afvalpunt. Ook print ik op mijn werk zelden artikelen en opdrachten van studenten uit, maar geef ze feedback via de mail.

Eco in de opvoeding

Ik ben dus misschien wel meer eco dan ik dacht, en breng dit mijn zeven kinderen hopelijk ook bij, zodat zij in plaats van grote vervuilers in de toekomst misschien wel goede opruimers worden. Maar afgaande op de kamers van de oudste twee, moet ik daar misschien nog maar eens wat aandacht aan besteden….

Marielle gastblogIk ben Marielle Beckers en moeder van 7 kinderen, Jessie (15), Tijn (13), Bas (11), Sam (9), Daantje (5), Linde (5) en Ronja (1). Ik woon met mijn gezin in Amsterdam en ben werkzaam als orthopedagoog. Behalve dat ik les geef aan studenten Pedagogiek aan de UvA, ben ik samen met psychologe Sonja Borgsteede in januari 2012 Buro Bloei begonnen. Wij geven advies en begeleiding over opvoeding en ontwikkeling aan kinderen ouders en scholen.
Naast mijn gezin en werk is mijn grote hobby sporten, en dan met name hardlopen. Dit houdt mij fit en energiek en ik probeer deze passie over te brengen door een keer per week buiten sportles voor Mom In Balance aan zwangere vrouwen en vrouwen die na de zwangerschap weer fit willen worden.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies