Het belang van de natuur voor je kind

Het belang van de natuur voor je kind Wednesday September 18, 2013

Linda Zwemer vindt het contact met de natuur erg belangrijk in de opvoeding. Zij neemt tijd voor rust en verstilling.

De laatste tijd lijken kinderen (en ouders) vaak het contact met de natuur kwijt. Het is vaak iets wat buiten jezelf staat, waar kinderen geen verbinding meer mee lijken te hebben.

Waarom is de natuur nou zo belangrijk?

In de natuur kan je puur kind zijn en je kind puur: je kunt er spelen, ontdekken, ontspannen, door de modder rollen, dieren ontmoeten en nieuwe energie opdoen. De natuur nodigt je uit om in het hier en nu te zijn en het kent geen oordeel over goed of fout; je bent precies goed zoals je bent. In de natuur wordt je rustig, je komt weer in contact met jezelf, je kunt opladen.
Het laat je voelen dat je deel uitmaakt van een groter geheel, dat je in verbinding bent met de rest van de wereld. Alles is met elkaar verbonden.

In de moderne, haastige tijd is er bijna geen ruimte meer voor rust en verstilling. Kinderen hebben vaak een overvolle agenda en computerspelletjes zijn vaak erg geliefd. Je zou haast vergeten hoe fijn het is om buiten te zijn, in de natuur. Kinderen staan ook vaak onder druk; omdat er zoveel moet en zoveel van hen wordt verwacht. Vaak leidt dit tot spanning, stress, hoofdpijn en allerlei onverklaarbare klachten.

Als je kind last heeft van spanning, stress, veel voelt en snel overprikkeld is, erg druk is of boos: ga dan lekker met je kind de natuur in. Je zult merken dat je kind zienderogen rustiger wordt en zijn spanning kwijt kan.
Loop eens met je kind door het bos alsof alles nieuw is, alsof je alles voor het eerst ziet. Vol verwondering, ontdekking, nieuwsgierig wat er verborgen ligt achter een boom, blad of slootje… Je zult merken dat je anders gaat kijken. Dat dingen die normaal zo vanzelfsprekend zijn, opeens heel bijzonder worden. Ontdek samen de magie van het leven. Een konijntje dat weg huppelt voor je op het pad, de libelles die dansen aan de waterkant, een eekhoorn die nieuwsgierig de boom in rent en de bladeren van de eik die voor je voeten vallen. Boodschappen van de natuur, die jou wat te vertellen heeft. En als je weet hoe je moet luisteren, dan kan je haar verstaan. En wordt de natuur weer een magische ervaring, die je terugbrengt naar je eigen natuur. In contact, in verbinding met alles wat is, het grote geheel.

En als je je verbonden voelt met het geheel, met de aarde, dan kan je haast niet anders dan goed voor haar te zorgen, omdat je dan ook goed voor jezelf zorgt. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van de natuur; dat elk levend wezen; mens, dier of plant, zijn plek heeft op aarde, dat het heilig is en je er met respect mee om moet gaan. Respect voor de natuur, de aarde, jezelf; het is allemaal een. We staan als mensen niet los van de natuur, we zijn de natuur.

Linda Zwemer geeft trainingen intuïtieve ontwikkeling en coachings. En is een fervent natuurliefhebber. Ze heeft Loving Nature opgericht, een uitgeverij op het gebied van intuïtieve ontwikkeling en natuur. Momenteel is ze bezig met het maken van een Krachtdierenspel voor kinderen, om hun talenten te ontdekken en het contact met dieren en de natuur te vergroten!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies