November en december is feestjestijd! Het hele jaar feesten (boek)

November en december is feestjestijd! Het hele jaar feesten (boek) Thursday December 22, 2016

Thuis jaarfeesten vieren in herfst en winter. Een boek van Daan Rot en Lisa Wade over het gemoedelijk groots vieren van feesten in donkere dagen. Lekker binnen, soms buiten. Veel eten en samenzijn met het hele gezin. Een super toegankelijk boek voor relaxte feestliefhebbers.

Ik beken. Ik stond echt wel even te zuchten toen het 11 november was. Sint Maarten lopen en een dag later Sinterklaas binnen halen in het dorp. Al proberen we het thuis niet teveel op te blazen, je voelt de spanning in de kinderlijfjes. Ik beken ook direct dat de feesten – ongewild – vaak draaien om snoep en cadeaus. Als je daar, net als ik, eigenlijk wel wat wrijving bij voelt, biedt dit boek veel verzachting.

Het boek Het hele jaar feesten is gemaakt door Lisa Wade en Daan Rot. Twee namen die misschien al wel wat belletjes doen rinkelen. Lisa ken je vast van het Klokhuis en Daan Rot heeft een te gek blog (Maandagdaandag) en schrijft en fotografeert voor het magazine Kiind.

Antroposofische feestbeesten

In eerste instantie schrok ik even van de hoeveelheid feestelijkheden tussen 11 november en 31 december waar mijn kinderen blijkbaar sowieso nog geen weet van hebben. Ze gaan niet naar de vrije school en veel van deze festiviteiten zijn gelinkt aan de antroposofie. De verhalen erachter zijn vaak prachtig. En dat is wat dit boek zo mooi doet, het geeft je handvatten om die verhalen meer naar voren te halen en daarmee de commerciële overvloed wat te verdringen. Zonder dat je je direct hardcore aan de reglementen van de feesten moet overgeven.

het hele jaarfeesten boek review

Het wichtelmannetje

De leukste verrassende input was voor mij het wichtelmannetje. Wellicht voor jullie al bekend, maar ik had er nog nooit van gehoord. Het wichtelmannetje is een kabouter die de mensen verrast met kleine attenties. Het zijn geen grote dingen, maar een lief briefje, een opgeruimde kamer of een bloemetje. Kleine doordeweekse verrassingen. Precies die dingen waar het echt om gaat. Rond 11 november gaat het gezin lootjes trekken en degene die je dan trekt blijf je af en toe verrassen tot kerst. Daarbij laat je een kaboutertje achter. Ik vind dat zo mooi omdat kinderen dan leren iets voor een ander te doen en zich eventjes voor te doen als een mythisch figuur, die dus niet echt bestaat. In het boek vind je ideeën en een DIY om met het wichtelmannetje aan de slag te gaan.

De inhoud is opgebouwd rondom de feesten Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Sint Lucia, Kerstmis, Oudjaar en Drie Koningen. Je vindt er lekker veel recepten bij en ook leuke DIY knutselfrutsels en persoonlijke verhalen en anekdotes. Echt een kijkje bij twee gezinnen thuis.

het hele jaarfeesten boek review

Vormgeving ‘Het hele jaarfeesten’

Het boek is prachtig qua drukwerk en daarom ook bijzonder geschikt als cadeau of gewoon als pronkstuk in je boekenkast. De hardcover omslag en de net iets dikkere mat gedrukte pagina’s voelen echt heel fijn aan.
Ook op de opmaak en real life sprankelende foto’s heb ik helemaal niets aan te merken.

Het boek ‘Het hele jaarfeesten’ kopen

Je koopt dit mooie hardcover boek gewoon bij bol.com of YouBeDo. Als je hem bij YouBeDo bestelt kun je zelf bepalen naar welk goede doel 10% van jouw aankoopbedrag gaat.

het hele jaarfeesten boek review

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies