Maak zelf zoutdeeg om mee te kleien (ingrediënten staan al in de voorraadkast)

Maak zelf zoutdeeg om mee te kleien (ingrediënten staan al in de voorraadkast) Monday January 19, 2015

Deze klei heb je altijd in huis. Althans, de ingrediënten bloem, zout, water en olie heb je vast in de kast staan. Linda maakte er samen met Emma cadeautjes van.

Op een regenachtige dag is het leuk om samen met je kind(eren) lekker binnen te blijven en te knutselen. En wat is er nu leuker dan eerst mengen en kneden, daarna rollen en figuurtjes maken en na het bakken ook nog eens lekker kliederen met verf. Met onderstaand recept, waarvan je de ingrediënten wellicht al(tijd) in huis hebt, heb je in een mum van tijd een kleideeg gemaakt die niet gevaarlijk is voor je kind. Laat hem of haar maar eens een hapje proeven, het is best vies maar kan geen kwaad. Een volgend hapje volgt vast niet.

Wat je kunt maken van zoutdeeg? Zelf hebben we er kerstkado’s van gemaakt voor vrienden en familie, maar je kunt natuurlijk alles maken wat je maar kunt bedenken. Veel plezier!

Wat heb je nodig om zoutdeeg te maken?

Om zoutdeeg te maken heb je deze ingrediënten nodig:

  • 3 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 theelepel slaolie (of zonnebloem olie)

Doe alles door elkaar, goed kneden. Even geduld, want in eerste instantie blijft het wat kruimelig. Goed doorkneden dus. Als het echt droog blijft kun je wat water toevoegen. Is het te nat en plakkerig, voeg dan bloem toe.

Hoe lang moet je het zoutdeeg bakken?

De baktijd wisselt, afhankelijk van de dikte van het knutselwerk. Maar je kunt ongeveer 1 uur op 100 graden Celsius aanhouden, daarna 1 uur op 125 graden Celsius, dit was voldoende voor mijn sterren van 0,5 tot 1 cm dik.

zelf klei maken ingredienten en recept

zoutdeeg recept ingredienten knutselen

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda werd bijna wereldberoemd door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen tijdens Project Kledingstop en ze is ook nog eens gek op lekker koken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies