Hyge, lagom, ikigai en…. Smûk!

Hyge, lagom, ikigai en…. Smûk! Tuesday June 5, 2018

Hyge, lagom, ikigai en Smûk. Allemaal termen voor ongeveer hetzelfde, namelijk (aandacht voor) klein geluk, huiselijkheid en knusheid. Wimke Tolsma schreef het boek Smûk, Fries geluk – zelf maken.

Wat is Smûk

Had jij wel eens de term Smûk gehoord? Als je, net als ik, niet uit Friesland komt is de kans groot dat je het nog nooit gehoord hebt. Letterlijk betekent het gezellig en warm/behaaglijk. Kleine geluksmomentjes, knutselen met materiaal wat je in huis of in de natuur vindt, samen met oma iets lekker bakken, allemaal Smûk!

Projecten

In het boek Smûk staan 60 projecten en recepten om zelf of samen te doen. Ze staan ingedeeld op seizoen. Zo staat er in het deel over de lente een recept voor vlierbloesem limonade en in het winter deel een uitleg over het maken van een kerstkrans. De mooie, heldere foto’s zorgen ervoor dat je meteen zin krijgt om al die 60 projecten uit te voeren.

ervaring smuk wimke tolsma boek fries geluk

Brood

Als kook- en bak liefhebben viel mijn oog direct op het recept voor brood. Met slechts 4 ingredienten en een paar instructies (geen urenlang rijzen of kneden tot je armen eraf vallen) is dit recept zo makkelijk, dat je in 35 minuten een vers broodje hebt staan, om te besmeren met roomboter, jam of er een flinke plak kaas op te doen.

Verlanglijstje

En zo staan er nog veel meer projecten in dit boek. Ik heb maar een verlanglijstje gemaakt van dingen die ik wil proberen. Een simpel gehaakt tasjes, Fries suikerbrood, zeep maken, citroensorbetijs, ik kan bijna niet kiezen waar ik mee wil beginnen. Krijg jij ook al zin?

Gastblogster Linda

linda triest flens ecomama gastblogsterIk ben Linda getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda werd bijna wereldberoemd door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen tijdens Project Kledingstop. Daarmee is ze zelf een echte bewuste en minimalistische fashionista geworden. In haar blogs schrijft ze over eerlijke mode, anders omgaan met kleding kopen en deelt ze haar vragen én gouden tips op het gebied van mode. Ze is ook nog eens gek op lekker koken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

No related posts found

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies