Project kledingstop: pluis je kast uit

Project kledingstop: pluis je kast uit Sunday January 5, 2014

Het is zover! 2014 is begonnen, en daarmee ook Linda’s jaar-zonder-kleding-kopen uitdaging.

Linda heeft een goed voornemen voor 2014. Eentje waar je misschien op het eerste gezicht van denkt: ‘Nee toch? echt!? Dat zou ik nooit kunnen…’. Ze gaat namelijk een jaar lang niet shoppen. Geen nieuwe kleding voor Linda dus. Volg haar ontdekkingen, twijfels en tips! Meedoen mag ook, graag zelfs!

Nu kun je natuurlijk gewoon geen kleding kopen en verder niks, maar je kunt het jaar ook gebruiken om eens kritisch te kijken naar de inhoud van je kledingkast, jezelf creatief uit te dagen en wellicht aan het einde van het jaar een plan hebben om de spullen die je hebt beter te gebruiken. Zo kom je erachter wat je het afgelopen jaar nou echt gemist hebt in je kledingvoorraad. En dan heb ik het niet alleen over kleding, maar ook sieraden, tassen en schoenen. Er zijn een aantal dingen die je dit jaar zou kunnen doen om je hierbij te helpen en te stimuleren.

Achterstevoren. Hang al je haakjes andersom

Als je ruimte hebt, leg al je kleding die je niet ophangt in een apart deel van de kast. Elke keer als je iets gedragen hebt, mag het haakje weer goed gehangen worden. Of je legt het kledingstuk in het deel van je kast wat je hebt vrijgemaakt voor ‘gedragen kleding’. Heb je aan het eind van het jaar iets niet aan gehad? Denk dan eens na of je dit misschien niet beter weg kan doen. Je kan een uitzondering maken voor een bijzonder kledingstuk, zoals een gala jurk of wintersportkleding.

Leg een eigen stijlgids aan

Denk eens na over de kledingstukken waar je blij van wordt, waar je je mooi in voelt, wat lekker zit. En kijk eens op straat of in een tijdschrift, wat vindt je mooi als je naar een ander kijkt? Zou dit ook bij jou passen? Misschien ben je wel zo dapper dat je durft te vragen om een foto te maken van de hippe outfit van iemand bij de bushalte, of op een feestje.

Sla die ideeën ergens op. Je kunt gebruik maken van Pinterest, of ‘ouderwets’ plakken en knippen. Een heel leuk hulpmiddel is het Dear Fashion Diary van Emmi Ojala en Laura de Jong.

In het begin van dit boekje vindt je een ‘contract’ voor een shopping sabattical. Verder staan er vragen, opdrachten en tips in. Doel is om aan het eind van de door jouw bepaalde periode meer inzicht te hebben in jouw eigen stijl, en hoe je dat zelf kan bereiken (zonder er een hele nieuwe garderobe voor aan te schaffen). Erg leuk, want er is ruimte om foto’s en plaatjes op te plakken en te tekenen en schrijven.

Daag jezelf uit

Niets spannender dan een goede uitdaging. Nou ja, dat vind ik. En jij misschien ook wel. Kun je jezelf dit jaar uitdagen? (behalve dat het niet shoppen al een hele uitdaging is).
Voor mezelf wordt de grootste uitdaging het zelf maken van een kledingstuk. Het lijkt me erg leuk om iets op maat te kunnen maken voor mezelf. Aangezien ik weinig verstand heb van hoe de naaimachine werkt is dit echt iets waar ik de tijd voor zal moeten nemen (en dat is ook al een uitdaging op zich).
En jij? Misschien hou je het liever bij het ‘upcyclen’ van spullen, het lenen of ruilen of heb je een andere uitdaging.

Heel veel succes het komende jaar, ik zal je regelmatig op de hoogte houden van mijn ervaringen en eventuele problemen. Het zou leuk zijn om van jou ook iets terug te horen als je meedoet!

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 32 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda schreef eerder ook blogs over goedkope zwangerschapskleding, zelf een positiebroek maken en haar zoektocht naar de beste eco wasbare luier.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies