Met je gezin in Noorwegen wonen tijdens de winter

Met je gezin in Noorwegen wonen tijdens de winter Thursday March 5, 2015

Marleen woonde vorig jaar nog in het Drentse Borger met haar man en drie kinderen. Deze winter kijkt ze uit over besneeuwde fjorden in het Noorse Molde.

Met de lente in aantocht wil ik graag nog even een moment stilstaan bij de winter. Wat een fantastisch seizoen vind ik dat! Terwijl ik dit zit te typen kijk ik uit op de met sneeuw bedekte fjorden. Het is een waanzinnig mooi uitzicht waarvoor ik erg dankbaar ben, elke dag weer.

De eerste Noorse winter is ons tot nu toe erg bevallen! Het hele gezin voor het eerst op de langlauflatten gestaan. En met wat vallen en opstaan hebben we het ondertussen aardig onder de knie.

In Molde zijn we dit jaar goed verwend met de sneeuw. Als je het wat hogerop zoekt is het hier momenteel nog steeds mogelijk te skiën (wat hier synoniem staat voor het Nederlandse langlaufen), alpineskiën, snowboarden en te sleeën.

På tur (eropuit)

Ook op school zijn er ook volop winterse activiteiten georganiseerd. Een dag in de week gaan de kinderen met school ‘på tur’. Te voet op pad naar het bos, buiten flattbrød bakken, naar het strandje beneden, rotstekeningen maken, kijken naar de dieren of rondrennen bij het plaatselijk buitenmuseum. Altijd gecombineerd met een (buiten)picknick.

Kleden tegen de kou

Als ze ‘på tur’ gaan moeten de kindjes verplicht een wollen pakje aan met daaroverheen een skipak. Altijd regenlaarzen met wol erin, mutsen op en handschoenen aan. Op die manier heeft er niemand last van de kou en kunnen ze spelen zonder ergens op te moeten letten.

Kampvuur en ijsbanen

Twee keer ben ik mee ‘på tur’ geweest met mijn oudste dochter van 5, Roos. Echt zo leuk! De eerste keer zijn we een mooie ronde gaan langlaufen met het zonnetje boven ons en hadden we de picknick in een hele primitieve ‘hytte’ (huisje) die verlicht werd door het kampvuur binnen en wat kaarsen. Uiteraard met marshmallows op een stokje boven het kampvuur… Voordat we terug gingen naar school nog even een paar keer heel hard naar beneden gesleed op een echte ijsbaan. Je voelt je weer kind zeg maar, haha!

Hondenslee

De tweede keer på tur was helemaal fantastisch! Bij aankomst stond er een houten slee met heuse rendiervellen klaar, en voor de slee waren zes honden gespannen; hondensleeën!! Wat een hele leuke ervaring, een rondje voortgetrokken te worden in een primitieve slee met zes luidkeels blaffende honden. Onvoorstelbaar dat dat een heus vervoersmiddel is op sommige plekken… wat een geduld & doorzettingsvermogen komt daarbij kijken.

hondenslee tijdens schoolreisje noorwegen

IJsboren

Na het hondensleeën werden er met een grote boor een aantal gaten geboord in het dikke ijs, de volgende activiteit was namelijk ijsvissen!! Fantastisch! Nog leuker dan het hondensleeën vonden roos en ik. In dezelfde ‘hytte’ werden er deze keer worstjes gegrild boven het kampvuur en konden de kindjes na een intensieve buitenochtend genieten van een broodje worst. Uiteraard wordt de ‘tur’ afgesloten met buitenspelen en sleeën.

Lieve winter, dank je wel!! Ik ga je missen…

Kjære hilsener!

Marleen i Molde

noorwegen sneeuw kinderen slee
noorwegen gaten boren in het ijs
vuur maken tijdens schoolreisje noorwegen
winter in molde noorwegen

Over Marleen

Marleen gaf ons al eens een kijkje in haar dagelijkse leven in de rubriek Viva la Mama rubriek. Ze heeft drie kinderen en woont in Noorwegen in verband met het werk van haar man. Dat beschouwt ze zeker niet als straf. Het is een groot avontuur om in zo’n andere omgeving te wonen.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies