Onsterfelijk speelgoed: Duplo & Lego

Lego en Duplo zijn van ABS plastic gemaakt zonder parabenen dus. En er is nieuw Lego voor meisjes!

Wie is er niet groot mee geworden? Lego! Met mijn voorliefde voor houten speelgoed, creatief leren spelen en batterijloos speelgoed denken veel mensen dat ik dus geen voorstander ben van de beroemde plastic bouwstenen van Duplo en Lego. Integendeel!

Goed plastic speelgoed

Ten eerste zijn Duplo en Lego een mooie voorbeelden van goed plastic. Het is namelijk gewoon helemaal veilig. De blokjes worden gemaakt van ABS plastic, dus geen Bisphenol A (BPA) en geen PVC. Sterker nog, als je het wilt checken kun je de exacte samenstelling van de legoblokjes opzoeken op een speciale website waar je het setnummer kunt invoeren. Je moet wel even je scheikundeboek erbij pakken, maar voor de liefhebber is alle informatie te vinden. Als dit toch eens bij alle speelgoed zo gemakkelijk te checken was… zucht….

Bij navraag is Lego eerlijk over de stoffen in hun plastic bouwstenen: “Geen van onze onderdelen bevat PVC, formaldehyde of welk ander schadelijk materiaal dan ook. Enkele oudere rode stenen zouden een heel klein beetje cadmium kunnen bevatten. Dat werd toen gebruikt om ze te kleuren. Het cadmiumgehalte in deze stenen is minder dan 20% van de toegestane hoeveelheid, daardoor zijn absoluut veilig om mee te spelen.”

Duplo en Lego stenen recyclen?

Ten tweede kunnen Lego blokjes gerecycled worden. Ze kunnen worden vermalen en weer helemaal opnieuw worden bewerkt tot nieuwe blokjes. Maar je raadt het al: we hebben geen Lego-blokjes inzamelpunt, dus dat gebeurt niet. Maar wie gooit Duplo of Lego weg? Niemand toch? Blokjes, die je je hele jeugd hebt gekoesterd gaan niet zomaar de container in, die bewaar je voor je kinderen of kleinkinderen.

Creatief leren spelen met Duplo en Lego

Van Duplo en Lego kun je alles bouwen wat je maar wilt. Bij mijn peuter is de simpele toren – zo hoog mogelijk – het meest populair. En de dieren krijgen regelmatig een nieuw hok of mogen op een geïmproviseerde auto door de huiskamer rijden.

Onverwoestbaar speelgoed

Duplo en Lego speelgoed is ook nog eens onverwoestbaar. Dus als je geen lego-erfenis hebt raad ik je aan om eens te kijken op Marktplaats of in de kringloopwinkel. De blokjes zijn al generaties lang hetzelfde en de enkeling die er afstand van kan doen zet ze meestal te koop.

Wat ik gevaarlijk vind aan Lego is dat er zoveel van is. Je krijgt er zo’n verzameldrang van.

Lego voor meisjes: Lego Friends

Vanaf begin maart is er ook speciaal ontworpen Lego voor meisjes! “Lego Friends” is een serie meisjespoppetjes bestaande uit vijf karakters, vriendinnen met verschillende interesses die in ‘Heartlake City’ wonen. De figuurtjes zijn ronder en ietsje groter dan de bekende Lego figuren.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies