Hejdå, op outdoor avontuur met je kind in Zweden!

Hejdå, op outdoor avontuur met je kind in Zweden! Thursday June 15, 2017

Suus (6) en Esther mochten voor Ecomama naar Zweden. Het land van de rode stuga’s, midzomerfeesten en de kanelbulle. We mogen meedoen aan de Outdoor Academy for kids. Een persreis.

Op avontuur met andere bloggers en journalisten – en hún kids. Dat willen we wel! Let the journey begin! Onze opdracht? Ontdekken hoe avontuurlijk en kindvriendelijk Zweden is. En in ons geval ook: hoe het er vertoeven is als vega(n).

Oj, titta en älg!*

Suus en ik reisden samen af naar Småland in Zuid-Zweden. Een gebied van glinsterende zoetwatermeren en uitgestrekte bossen. Geschikt voor avontuur waarbij de adrenaline je in de keel schiet. En voor rustigere varianten. Oh, en vergeet de variatie aan wildlife niet: elanden, wilde zwijnen en lynxen. Op naar ruimte en frisse lucht!

*Oh, kijk, het is een eland!

Hello rode stuga

Dag 1, donderdag

Vliegen met je kind(eren) vind ik altijd zo’n gedoe. Vooral de security check en de hele rambam eromheen. Maar hey, wij ontdekten Groningen Airport Eelde! Voor de niet-noorderlingen een stukje verder rijden, maar wat is het relaxed vliegen vanaf daar. Een vliegveld zo groot als een woonkamer, no stress, geen rijen en altijd parkeerplek. We vlogen naar Kastrup vliegveld Kopenhagen, pakten daar de trein naar Lessebo in Zweden en gingen met de bus door naar ons verblijf voor de eerste nacht: Kosta Lodge.

“Wow mama, gaan we daar slapen?!” Trots inspecteert Suus onze rode stuga twin-room. En voor ik met mijn ogen kon knipperen, lag ze in het zwembad.

Groningen Airport Eelde. Een vliegveld zo groot als een woonkamer. No stress, geen rijen en altijd parkeerplek.

groningen airport eelde op reis met kind zweden

Onze Kosta Lodge twin-room. ‘t Heeft alles wat je nodig hebt. Suus wil er wonen.

verblijven in zweden

Welkom snacks. Een super leuk welkom met vegan/eco friedly snacks. De chips hebben we meteen soldaat gemaakt. En vegan choco-ballen! Need I say more?

vegan eten in zweden

Na haar jump in ‘t water, inspireerde Suus ook de andere kinderen om met kleren aan te zwemmen.

zwemmen zweden kind

Små grodorna!*

Dag 2, vrijdag

We gaan met de bus naar het dorpje Korrö. Om te doen zoals de Zweden en de zomer te vieren: Midsommar! We maakten onze eigen bloemenkransen. dansten, speelden en zongen. Na een paar keer zongen de kinderen ‘Små grodorna’ zo mee!

*De kleine kikkers

Vanaf Korrö gaan we met de bus naar ons verblijf voor die nacht: Getno Gard in Lake Asnen Resort. Het is er werkelijk prachtig. Hier zetten we onze tenten neer, in de mooie natuur bij het meer. Maar eerst gaan we kajakken en vissen (dat vissen sla ik over) en: zwemmen in het meer! IJskoud, maar we did it! We sluiten af met een bbq, met vegan worstjes voor Suus en mij.

PS: In Zweden mag je overal vrij kamperen (tenzij het privé gebied is). Voorwaarde is dat je respect hebt voor de natuur en alleen je voetstappen achterlaat.

Zelf gemaakte Midsommer bloemenkrans. Credits voor deze foto: Kommunikation De Monte.

midsommer bloemenkrans zweden

Moeder en dochter, beide net zo fanatiek. En een duik in het koude meer. Kkkkkoud! Maar we gingen erin! Een duik in het prachtige Åsnen meer.

zaklopen zweden

Suus a.k.a. Pippi Långstrump

Dag 3, zaterdag

Het ontbijt op Getnö was super, speciaal voor ons hadden ze humus gemaakt en plantaardige fruit yoghurt. Uiteraard verdwalen Suus en ik op de weg van het ontbijt terug naar onze tent! Maar het is Suus die zich herpakt en de juiste weg weet te vinden – niet ik. Ondertussen praat ze de hele dag door Engels tegen iedereen en straalt ze zichtbaar van de ruimte, de indrukken, het avontuur. Ze probeert alles uit en zingt “I am so happyyy”.

Next up: kajakken en vogels spotten. Suus mag zelf de boot besturen en in de kajak voel ik me echt een team samen met mijn dochter.

We nemen afscheid van Getnö Gard en stappen in de bus voor een 2-uur durende trip. Mooi, want zo kan iedereen even een tukkie doen. Volgende stop is Little Rock Lake. We gaan ziplinen. Zweven tussen de boomtoppen aan de langste zipline van Noord-Europa!

Ik had geen idee wat te verwachten. En dat het zo hoog en spannend zou zijn, had ik niet kunnen denken. Suus vond het fantastisch en riep steeds “I am so excited!”.

Zelf de boot besturen op het mooie Åsnen meer.

boot besturen meer zweden vakantie

Klaar maken voor ziplinen. Nog niet wetende wat er precies gaat gebeuren, worden we in de teugels gehesen voor ons zipline avontuur op Little Rock Lake, waar ze de langste zipline van Noord-Europa hebben. But we did it! Zes zipline-banen zijn we samen afgegaan, gekoppeld aan elkaar. Spannender dan bungee jumping! (zie ook foto bovenaan).

zipline zweden kind

Niets is Suus te gek deze trip, een quinoaburger en aardappel als lunch! En speciaal voor ons vegan ice cream bij het afscheidsdiner.

vegan lunch ice cream zweden

Hejdå Småland

Dag 4, zondag

De laatste dag. Vandaag een indoor activiteit. Kennis maken met het wereldberoemde glasdesign uit Zweden. Wij gingen naar de Kosta glasfabriek. Hier mochten de kids hun eigen glas blazen en de oven bekijken waarin het gloeiende hete, gesmolten zand wordt omgezet in hun persoonlijk stukje glaskunst. Als afsluiter kregen we een rondleiding in het bizar bijzondere Kosta Boda Art Hotel. Het heeft een bar die geheel gemaakt is van glas. Suus liet er haar glazen kunstwerkje op de glazen grond kapot vallen – maar dat mocht de pret niet drukken.

We snellen ons naar de bus en nemen afscheid van de lieve, vriendelijke, energieke en behulpzame Outdoor Academy crew. Met een goed gevulde lunch bag pakken we de trein naar Denemarken en is onze terugreis begonnen. Suus en ik pakken elkaar stevig vast en weten dat ze ons deze herinneringen samen niet meer afpakken.

Suus mag zelf glasblazen

zelf glas blazen zweden

Verwonderd. Er komen regendruppels door het plafond…

suus in zweden

De zelfgemaakte kunstwerkjes van de kinderen. De witte is van Suus.

zelf glas blazen in zweden

Suus outdoor Ambassador of Zweden.

outdoor zweden kind

De film!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies