Project kledingstop: de eerste maanden zonder shoppen!

Linda kocht een Venetiaans masker zonder erbij stil te staan. Want ze zou eigenlijk geen kleding kopen in 2014.

De eerste maanden zitten er op. Geen kleding, schoenen of accessoires gekocht. Afgezien van het Venetiaanse masker wat ik heb gekocht voor een feestje. Compleet zonder er bij na te denken. Totdat ik op het betreffende feestje op mijn kop kreeg van vrienden die weten wat ik aan het doen ben. Oeps… Okee, dat was een foutje, ik vergeef het me deze keer, maar laat het niet weer gebeuren!

Hoe gaat het bij de mensen die dit jaar met mij mee doen? Valt het mee of tegen? Zijn er al ‘onmisbare’ items kapot gegaan? Ben je misschien al creatief aan de slag geweest?

Bij mij dienen de eerste problemen zich aan. Een paar van mijn meest gebruikte spullen beginnen het te begeven. Een jeans, legging en mijn trouwe schoudertas zijn stuk of vertonen ernstige verschijnselen van slijtage. Nu ben ik er de afgelopen maanden achter gekomen dat ik meer dan genoeg spullen in mijn kledingkast heb, dus ik hoef (nog) niet in mijn ondergoed de straat op gelukkig. Maar jammer is het wel. Overigens is het wel een mooie kans om mijn kapotte jeans te upcyclen, maar hoe, dat weet ik nog niet. Iemand een idee?

Verder ben ik er achter gekomen welke spullen ik afgelopen wintermaanden heb gemist en niet bij kon kopen, zoals een paar waterdichte warme winterschoenen. Ook leuke tops met lange mouwen blijk ik nauwelijks te bezitten. Mede omdat ik vorige winter zwanger was heb ik die toen niet gemist.

Door gebruik te maken van het boekje Dear Fashion Diary van Emmi Ojala en Laura de Jong krijg ik meer inzicht in wat ik heb en wat ik nog mis, de items die ik graag draag en dus meer van kan gebruiken en vooral de spullen die redelijk ongedragen in de kast blijven hangen. Misschien een idee om dit soort vragen aan jezelf te stellen, met of zonder hulp van dit boekje.

Help! Ik heb een vraag!

En dan een vraag die ik jullie wil stellen. Sinds een tijdje zijn er ook ‘lease-jeans’ te koop. Je huurt deze voor een vaste prijs per maand. Aan het eind van de twaalf maanden huurperiode heb je drie opties. Je betaald het resterende bedrag en je houdt de broek. Een andere optie: je levert de broek in, deze wordt dan gerecycled. Of je ruilt de broek voor een andere.
Past dit in een project zoals een jaar geen kleding kopen? Of zou het vals spelen zijn? Ik hoor graag jullie mening!

Heel veel succes komende tijd, ik zal je regelmatig op de hoogte houden van mijn ervaringen en eventuele problemen. Het zou leuk zijn om van jou ook iets terug te horen als je meedoet!

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 32 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda schreef eerder ook blogs over goedkope zwangerschapskleding, zelf een positiebroek maken en haar zoektocht naar de beste eco wasbare luier.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies