Project kledingstop; waarom eigenlijk?

Het maken van een spijkerbroek kost al snel zo’n 10.000 liter water. En dat is dus echt voor één spijkerbroek. Linda vond dit en nieuwsberichten een goede aanleiding om eens een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen.

Toen ik mijn vrienden en familie vertelde dat ik een jaar geen kleding, schoenen en accessoires meer ging kopen, kreeg ik van iedereen de vraag: waarom? Enerzijds is dat niet in het kort uit te leggen, maar aan de andere kant is er maar een woord dat het beste alles omvat waar het wat mij betreft om gaat, en dat is bewustzijn.

In de periode vlak voor, tijdens en na mijn zwangerschap kreeg ik steeds meer interesse in duurzaamheid en bewust leven. Een van de belangrijkste bronnen van inspiratie was voor mij het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot, daarin vertelt zij je alles over eerlijke kleding en lifestyle. Dit boek is een combinatie van feiten en informatie, tips en haar persoonlijke verhalen. Ik heb hier enorm veel van geleerd. Wist je bijvoorbeeld, dat voordat jij een kledingstuk aantrekt, het door ongeveer 170 handen is gegaan bij het maken en vervoeren? Of dat de spijkerbroek en het t-shirt wat jij aan het zo’n 10.000 liter water hebben gekost? Ik wist het niet, maar het opende wel mijn ogen. Wilde ik nog wel voor een schijntje kleding kopen die misschien maar een seizoen meegaat, gemaakt voor een hongerloontje onder slechte omstandigheden? Nee dus. Maar ja, wat dan?

Daar is nu eigenlijk het jaar geen kleding kopen voor bestemd. Om mij stil te laten staan bij hoe ik het nou eigenlijk verder wil gaan aanpakken. Want kleding heb ik toch nodig, en ook ik zie er graag leuk uit. Ik kom er achter welke kledingstukken eigenlijk ongedragen naar de kringloopwinkel verdwijnen en wat voor items er duidelijk ontbreken. En daar komt het woordje bewustzijn weer om de hoek kijken. Ook al zou ik na dit jaar weer in de reguliere winkels gaan shoppen, het is mijn bedoeling om bewuster stil te staan bij mijn aankopen. Heb ik dit echt nodig? Past dit bij andere kledingstukken die ik al het? Ga ik dit vaak dragen? Als ik het zo opschrijf klinkt het zo logisch, maar we hebben denk ik allemaal wel eens in een opwelling dat hele leuke maar iets te strakke jurkje, die veel te hoge maar o zo gave hakken of die onpraktisch witte winterjas gekocht.

Als moeder komt daar nog een puntje bij, de kleding van mijn dochter. Want kleine kinderen groeien zo snel uit hun kleding, dat je elk seizoen een nieuwe maat kleding nodig hebt. En om voor haar alleen duurzame, eerlijke kleding te kopen, daar heb ik eerlijk gezegd het budget niet voor. Ook een dilemma, want als ik de nieuwsberichten lees, en de blogposten en artikelen van mensen die zich professioneel met duurzame kleding bezighouden, begrijp ik dat de kleding van onze kinderen vaak wordt geproduceerd ten koste van kinderen in verre landen. Via kinderarbeid, of doordat hun familieleden lange dagen maken voor erg weinig geld in een stad ver weg.

Begrijp me goed, ik beweer niet dat ik de oplossing weet, of dat mijn jaar kledingstop een enorme bijdrage levert. Het is de bekende druppel op de gloeiende plaat. Maar als ik hierdoor mezelf en anderen een beetje bewuster kan maken, zodat we allemaal even extra nadenken voordat we iets kopen, denk ik dat mijn doel geslaagd is.

Gastblogster Linda

Ik ben Linda, 32 jaar, getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda schreef eerder ook blogs over goedkope zwangerschapskleding, zelf een positiebroek maken en haar zoektocht naar de beste eco wasbare luier.

Tabel uit: Talking Dress van Marieke Eyskoot.

overzicht duurzaamheid textiel mode

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies