Seizoenstafel ‘de Herfst’

Binnen leren wat zich buiten afspeelt. Met een seizoenstafel haal je letterlijk de natuur in huis.

Kastanjes, beukenootjes en gedroogde bladeren. Vroeger knutselde ik er in de herfst al flink op los. Ik zat op een gewone openbare basisschool waar best wel veel handenarbeid gedaan werd, maar we maakten niet elk seizoen een seizoenstafel. Het fenomeen ‘seizoenstafel’ is op de Vrije Scholen waar Antroposofisch onderwijs gegeven wordt wel een doorlopende bezigheid.

Wat is een seizoenstafel?

Elk seizoen wordt er op een vaste plek in huis een hoekje, plank of tafel ingericht waar je de kringloop van de natuur op laat zien. Zo krijgen kinderen binnen nog bewuster mee wat er buiten allemaal gebeurt. Je bent natuurlijk niet gebonden aan de seizoenen en jaarfeesten. Kinderen kunnen er op elk moment iets aan toevoegen of weghalen van de seizoenstafel.

Een seizoenstafel ‘leeft’. Naarmate het seizoen zich verder ontwikkelt veranderen de kleuren en spelen zich hele verhalen af op de tafel. Op echte antroposofische tafels speelt Moeder Aarde een belangrijke rol. Daarom zie je vaak een pop als symbool voor Moeder Aarde en kleine poppetjes, die haar wortelkinderen zijn. Die worden in de herfst naar binnen geroepen en komen in de lente weer tevoorschijn.

Hoe maak je een seizoenstafel?

De basis wordt gevormd door soepel vallende stof in de kleuren van het betreffende seizoen. Vervolgens maak je met natuurlijke materialen leuke poppetjes en versiering van bijvoorbeeld takken, schelpen, nootjes, kastanjes, houten figuren van bijvoorbeeld Ostheimer en stenen. Elke seizoenstafel is anders, leef je uit!

Je kunt inspiratie halen uit wat er in de natuur gebeurt. In de herfst wordt er bijvoorbeeld geoogst. Om het oogsten te vieren kun je pompoenen, appels, zaden en noten gebruiken op de seizoenstafel. De herfst is ook de periode voor de paddestoelen en de kabouters, draken en ridders. In de herfst kun je je ook uitleven met lantarens.
Rond Sint Maarten (11 november) kun je van allerlei knollen en bieten lantarens maken. Deze staan symbool voor een zomer die ons warmte en licht heeft geschonken.

Herfstkleuren

De kleuren veranderen van het oranjerood en grasgroen van de zomer naar zachte rood-paarse en groen bruine tinten, en ook verschillende tinten oranje en goudgeel. De echte kenners van de antroposofie gebruiken de kleurencirkel van Goethe (.pdf bestand). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar buiten kijken en kleuren nemen die je in de natuur terugziet.

Inspiratie nodig?

In het boek ‘Jaarfeesten vieren met kinderen‘ vind je nog meer achtergrondinformatie en bak en knutselideetjes per jaarfeest. Ook het boek Herfst van G. Muller bevat veel plaatjes en inspiratie voor je seizoenstafel. In het boek Okke, Nootje En Doppejan beleven twee eikeljongetjes allerlei avonturen in het bos.
Op Pinterest verzamel ik allemaal ideetjes voor de seizoenstafel in de herfst.
Leuke foto’s: De seizoenstafel van Mama Ilse door het jaar heen.
Ook op de site van Poppelien staan veel poppetjes die als inspiratie kunnen dienen voor jouw seizoenstafel.
Bron van informatie en ideeën: Vrije Opvoeding en het Koekendiefje.

Nog meer sfeer maken?? Dan zijn deze prachtige speeldoeken een mooie aanvulling op je seizoenstafel.

Heb je ook een foto van jouw seizoenstafel? Stuur die dan per email op!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies