Veilig speelgoed voor kinderen

Veilig speelgoed voor kinderen Friday January 8, 2010

Wat is verantwoord speelgoed? Wie waakt er eigenlijk over het speelgoed dat in Nederland op de markt wordt gebracht en kun je daar blindelings op vertrouwen? Uit een rapport van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat 30% van het speelgoed nog verboden weekmakers bevat…

Recent onderzoek naar gevaarlijke stoffen

Op 5 november 2009 heeft de Voedsel en Waren Autoriteit een persbericht gepubliceerd met daarin de resultaten van hun onderzoek naar giftige stoffen in speelgoed voor baby’s en kinderen. Zij hebben daarbij aandacht besteed aan verstikkingsgevaar, brandveiligheid, weekmakers en het loodgehalte. De conclusie is helaas dat er weinig verbetering is ten opzichte van de onderzoeksresultaten in 2008.

Verstikkingsgevaar

Ruim 20% van de genomen monsters bleek nog kleine onderdelen te bevatten, die verstikkingsgevaar opleveren (met name voor kinderen tot 36 maanden).

Brandveilig

Verkleedspeelgoed zoals baarden, maskers en kostuums bevatten voldoen vrijwel allemaal niet aan de eisen voor brandveiligheid.

Ftalaat weekmakers

Ecomama heeft al veel over dit onderwerp geschreven. Verboden ftalaten komen nog steeds voor in 29% van het zacht kunststof speelgoed dat door de VWA selectief werd bemonsterd.

Waarom zijn ftalaat weekmakers gevaarlijk?

  • Hormoonhuishouding: er treden verstoringen op die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid.
  • Des te meer kinderen aan weekmakers worden blootgesteld, des te meer kan er een link worden gelegd met te vroege puberteit, leerproblemen, ADHD, astma en autisme.
  • Verminderde spermadichtheid.
  • Verhoogd kankerrisico (testis, borst, prostaat, lever en nieren).
  • Toename geboorteafwijkingen (te vroege geboortes, niet-ingedaalde testikels bij jongetjes, hypospadia).

Loodgehalte

Alle geteste producten voldeden aan de Europese norm.

Wat is de norm?

Speelgoed op de Nederlandse markt is dus lang niet altijd veilig. Maar bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op de Europese en Nederlandse wetgeving. De wetgeving in het buitenland, bijvoorbeeld Canada is een stuk strenger. Dus bovenstaande resultaten zijn best schrikbarend, maar zij zijn ook nog eens gebaseerd op een norm, die niet door internationaal onderzoek ondersteund wordt.

Arbeidsomstandigheden tijdens de productie

Fairtrade Max HavelaarSteeds meer Ecomama’s vragen zich niet alleen af of het speelgoed veilig is voor hun kind, maar ook waar, hoe en waarmee het speelgoed gemaakt is. Het bekendste keurmerk, dat gericht is op eerlijke handel en goede omstandigheden is Fairtrade.

Wie maakt het speelgoed?

Hoewel er de laatste tijd weinig aandacht aan wordt besteed in de media weet iedereen wel dat er soms hele jonge kinderen in de fabrieken in het buitenland werken. Daardoor blijft de prijs misschien wel laag, maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat mijn kinderen leuk kunnen spelen terwijl andere kinderen daardoor niet naar school kunnen.

Fabrieksomstandigheden

Ik vind het belangrijk dat er geen gevaarlijke stoffen worden gebruikt voor het speelgoed van mijn kleintje. Dat geldt is niet alleen omdat ik mijn kind niet wil blootstellen aan giftige stoffen maar ook omdat ik het niet eerlijk vindt dat fabrieksarbeiders daar wel aan bloot gesteld worden. Daarom vind ik het belangrijk dat inkopers zich bewust zijn van de omstandigheden waaronder arbeiders in het buitenland werken.

Waar moet je op letten?

Feelgood speelgoed: een goed voorbeeld

Het houten speelgoed van Feelgood Speelgoed is gemaakt in Sri Lanka van de beste kwaliteit, gekweekte aanplanting rubberhout. Er hoeft dus geen extra bos gekapt te worden voor de productie. Dit hout wordt geproduceerd zonder het gebruik van fungiciden of pesticiden, wat het een ecologisch correcte grondstof maakt. Het is van een middelgrote dichtheid en splintert niet, wat het uitermate geschikt maakt voor kinderspeelgoed.

Het hout wordt met de hand gefiguurzaagd, gespoten met krasvaste verf en daarna handbeschilderd. Al het speelgoed wordt voornamelijk gespoten in primaire en secondaire kleuren. Alle verven die worden gebruikt zijn niet-toxisch. De eindproducten zijn vlot, glanzend en gemakkelijk schoon te maken. Goed om te weten is dat deze producten wel degelijk verschillen van de producten die een wereldwinkel verkoopt. Dit speelgoed is kwalitatief beter, het hout is dikker en helderder van kleur!

De eigenaren hebben de fabriek gestart om werkgelegenheid te creëren. De medewerkers voldoen aan de wettelijke leeftijdsvereisten en worden eerlijk betaald.

Lees ook:

Het persbericht van de Voedsel en Waren autoriteit.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies